Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Zauważyłem u siebie w baniaku pojawiające się na piasku zielonkawe grudki(a raczej piasek zaczyna się zlepiać i przybierać zielonkawy odcień). Podpowiedzcie proszę czy wystarczy mechaniczne usuwanie wraz z podmianą wody i 3 dni zaciemnienia czy też dodać metronidazol- jeśli tak to w jakiej ilości?

Opublikowano

Miałam wielki problem z sinicami. Najpierw zastosowałam całkowite zaciemnienie wraz z kocem chyba przez 4 albo 5 dni. Zniknęły, po miesiącu wróciły. Tym razem zastosowałam już zaciemnienie + erytromycynę. Po miesiącu znowu zaczęły wracać. Ale akurat robiłam zmianę wystroju, więc sobie wypłukałam cały piasek. Na razie nawrotów nie widzę, ale to nie znaczy, że znowu nie wrócą :twisted: I sama nie wiem co jest ich przyczyną

EDIT: U mnie mechaniczne usuwanie nie pomagało, usunęłam, a na drugi dzień było to samo... :twisted:

Opublikowano

U mnie też miałem ładny dywanik z sinic.

"Wyssałem" wszystkie razem z piaskiem dookoła, później podmianka 30% i ciemności przez 3 dni.

Pomogło.

Opublikowano

A ja wyłączyłem światło na 2 tygodnie. Kocem nie zakrywałem a potem zmieniłem sposób świecenia.

Przed zaciemnieniem świeciłem 12 h Philipsem 965 i Sylvianą GroLuxem kilka godzin. Piasek mi zieleniał szybko.

Potem wyłączyłem Groluxa - tempo zielenienia było wolniejsze, ale problem był. Po zakończonym zaciemnieniu świecę 6 h tylko grolux-em i wszystko ok. Wygląda na to, że problemem był czas świecenia.

Opublikowano

To świetnie,że wypowiedzieliście się na temat swojej walki z sinicami. Nie dowodzi to jednak tego, że koledzie sinice wyległy na piasku! Waldeks, żadnej chemii póki co nie lej, badaj dalej i poszukaj w necie. Mutra chyba niedawno podał wątek z linkiem do zdjęć różnych sinic, glonow itp, porównaj z tym co masz.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi! Na razie usuwam mechanicznie + podmiana wody. Przeczucie mówi mi że nie jest to przyczyna czasu i rodzaju oświetlenia bo ten się od początku nie zmienił. 3 tyg. temu podwyższyłem temp. z 24 na 29 stopni C- mam inkubujące 2 samice Acei- sami rozumiecie.

Druga zmiana- glon czy też rodzaj okrzemków który miałem na kamieniach (ciemny brąz) od jakiś 2 tyg. odrywa się od nich w większych płatach i zalega na podłożu-oczywiście staram się go usuwać.

3. Od jakiś 5 dni zauważyłem u pysków ciemne kropki w okolicach pysków i podbrzusza ( u jednych trochę u innych więcej a jeszcze innych wcale ?!) Coś czytałem wcześniej że mogą to być popękane naczynia krwionośne :?: - wynik stresu, złej diety a może woda paskudna???- zaraz idę robić testy.

Opublikowano

Wylewy podskórne byłyby czerwone lub sine nie czarne ani brązowe. Podwyższanie temperatury jest bezcelowe, szczególnie do 29 stopni. Powinieneś utrzymywać stałą temp. w granicach 24-28 stopni