Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

tak się zastanawiam - skoro nasze maluchy żyją w warunkach ogranicznonego światła, to czy jeśli "zakryję" swietlówki symetrycznie po bokach w proporcji powiedzmy

1/3 zaciemniona - 1/3 świeci - 1/3 zaciemniona, to czy nie będzie to jakaś sprzeczność z ogólnie pojętymi "kanonami" ?

Planuję oświetlenie 2x24W, ale taka myśl ostatnio przyszła mi do głowy.

Proszę o radę.

Opublikowano

Pewnie tak, ale widziałem aranżację akwarium gdzie "promień światła" był ogranicznony do środkowej części ... klimat był świetny , więc takie myśli przyszły mi do głowy.

Opublikowano
Niedoświetlenie boków zmniejszy optycznie wielkość zbiornika

fakt - dzięki za radę , nie pomyślałem o tym

Akwarium które widziałem miało długość ok 100cm.

Opublikowano

Sposobów jest wiele - jedni zaciemniają już i tak niewielką moc światła - inni dają hqi i im mało - przy czym jedni i drudzy są zadowoleni :)

Jeśli już chcesz zakryć 2/3 świetlówki to lepiej zamontuj po prostu krótszą - efekt ten sam a zużycie energii zawsze mniejsze (jeśli już masz gotowe oświetlenie to wiąże sie to z przerabianiem - statecznik, uchwyty itd.)

Opublikowano

dzięki meth ;)

oświetlenia nie mam gotowego. Pokrywę robię sam i nie kupiłem jeszcze osprzętu oświetleniowego.

Moje "głośne myślenie" wzięło się stąd, że najczęściej - z tego co widziałem w galerii - ludzie mają 2x24W.

Rozrysowałem sobie pokrywę nawet na takie świetlówki, ale wszystko można jeszcze zmienić.

Ponieważ roślin nie będzie, więc nasunęło mi się pytanie po co tyle światła skoro ryby żyją na głębokości poniżej 8-miu metrów.

Opublikowano

Standardowo w pokrywach do 112l dają 2x18W t8 - i to tak ani dużo ani mało (nie biorąc pod uwagę roślin)

Przy montażu rozplanuj sobie je bardziej z przodu - imho lepszy efekt będzie.

Ile światła jest w jeziorze to sprawa dyskusyjna - po zdjęciach, filmach i logice powiedziałbym że jest dość ciemno a z matematyki wychodzi że światła w akwariach mamy dużo za mało. ;)