Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przymierzam się do założenia małego Malawi (85x35x45) i mam w związku z tym pytania:

1)Chciałbym zaopatrzyć się w kaskadę ( AquaEL FZN-3), lecz chce dołożyć też wenętrzny (FAN-a 3+). Czy taka filtracja będzie wystarczająca? (Planuje P. Saulosi 1+4)

2)Wiem że troche nie te dział ale nie chce tworzyć kolejnego tematu: Czy to tło https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stor ... y_rn=10576 nadaje się jako wewnętrzne?

Posted

Moim zdaniem twoja filtracja w zupełności wystarczy a tło jest ok ale ja zamiast fan 3 dałbym fluvala 3+ jest o dużo leprzy niż aquaela i ma wiekrza wydajność - zestaw ok :)

Posted

Tak taka filtracja w zupełności wystarczy. Natomiast zastanów się nad wkładem do .. wewnętrznego. Niechaj FZN, pełni sobie rolę mechanicznego - kaskady generlanie są super swoją drogą, a moze tez wewnętrzny wypełnisz ceramiką ? Myślę że nic nie stoi na przeszkodzie.

Co do akwa, może jednak ciut większe ? Jezeli jest taka możliwość to większe = lepsze. A z układem saulosi - fakt 1:4 moze byc za mało, a samce w takim akwarium z pomyślnością obiorą sobie dwa rewiry, bądź jeden główny obierze samiec dominujący a drugi bedzie pływał gdzieś na prowincji :) To tak ps. poza tematem :) proponuję 2:6 tak jak nimbo :)

Posted

A ja co do obsady proponuje dać 3 samce i 6 lub 7 samic. Mam taką obsadę w podobnym akwa i jestem bardzo zadowolony. Są dwa rewiry i dwa pięknie wybarwione samce, trzeci to taki chłopaczyna do bicia chociaż coraz częściej ma ochotę na któryś rewir. Przy tej obsadzie pracują dwa filtry fluval 204 i FZN2.

Posted
Co do akwa, może jednak ciut większe ? Jezeli jest taka możliwość to większe = lepsze.

Niestety, ale aktualnie nie mogę sobie pozwolić na większe z powodu braku funduszy i miejsca (aktualne dostałem od sąsiada)

Niechaj FZN, pełni sobie rolę mechanicznego - kaskady generlanie są super swoją drogą, a moze tez wewnętrzny wypełnisz ceramiką ?

Czyli do obu mam dać ceramikę? Czy FAN 3 nadaje się do tego??

Właśnie przypomniałem sobie o jeszcze jednym szczególe. Moje akwarium nie będzie całkowicie pozbawione roślinności.