Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu zastanawiam się nad rozmieszczeniem świetlówek w pokrywie. Zastanawiam się też czy te świetlówki które chcę zastosować nie będą za mocne. Czy możecie mi doradzić która z tych opcji będzie najlepsza. Oczywiście chcę zastosować świetlówki T5.

Zbiornik 270 długi i 70 szeroki

post-7000-14695712187906_thumb.jpg

post-7000-14695712188096_thumb.jpg

post-7000-1469571218826_thumb.jpg

post-7000-1469571218839_thumb.jpg

Opublikowano

Gdybym miał zbiornik o takich rozmiarach to zdecydowanie zamontowałbym HQI. Jeśli jednak świetlówki to IMHO wersja pierwsza, oświetli całą długość zbiornika. Natomiast co do mocy świetlówek to już kwestia gustu i upodobań.

Opublikowano

Jak na pierwszym rysunku Ci nie wyjdzie , 80W świetlówki mają 150cm długości, no chyba , że będą na siebie zachodziły, a to byłoby najlepsze rozwiązanie.

Choć ja dałbym tak jak przedmówca HQI:)

Opublikowano

Tak właśnie myślałem że pierwsza opcja będzie najlepsza .Wiem ze maja po 150cm i trochę się będą nachodzić ale trudno tak musi być. Co do świetlówek to chce dać od przodu Sylvanę Grolux tył reef withe. Czy takie rozwiązanie będzie dobre?

Opublikowano
3x150W lub nawet 4x150... oczywiście HQi.

0,6kW światła?? LoL, co to, holender jakiś? Kolega się zbyt nie zagalopował?

A ja osobiście dałbym i jedną rurę 150cm, bo lubię niedoświetlone.

Opublikowano

U siebie miałem 3x150w na 200cm... tu jest 70cm więcej więc jest i miejsce na dodatkowe 150w....

3x150W to istne minimum... tyle, że albo klosze pzemysłowe albo firmowa lampa wyżej podniesiona... bo 3x150W będzie miała max 180cm i nie doświetli boków akwa...

Kwestia ilości W to kwestia gustu. Omawiane to już było na wielu przykładach... ja lubię dobrze doświetlone zbiorniki i lubię widziec rybki... ;-) Nie ma w tym nawet 0,5W przesady ;]

Zresztą nie wiem skąd się wzięło, że w malawii ma być mało światła... Bo nie ma roślin? Ale nie znam osoby, która przechodząc z jakichś t5/t8 na HQi nie byłaby zachwycona.. i "oświecona", że kurcze jest lepsiej ;]

Poza tym to 1230L brutto... wychodzi około 0.48W/L.. do Holendra to jeszcze daleko ;]