Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Chcialbym sie cos dowiedziec o tej rybce od kogos kto ja posiada lub ma o niej troche informacji.Czytalem artykul o niej ''Irokez w akwarium'' ale chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej.Bardzo podoba mi sie samiec tego gatunku.Jakie jest potrzebne akwarium dla np. 1+(3-4).Wiem ze samiczki sa sledziowate i niezbyt urodziwe ale samiec to nadrabia.Czy same mrozonki jako pokarm wystarcza czy trzeba czasami wrzucic jakas mala rybcie jako bogaty w witaminki obiad :wink: ? I jak mozna najlepiej urzadzic dla nich akwarium zeby sie czuly troszke jak w domku? Wszystkim dziekuje za pomoc z gory i pozdrawiam! :D

Opublikowano

Ja mam w układzie 1+2 i ani samiec , ani samiczki mi sie nie podbobają .

Kupione do tępienia narybku ok 10-12 m-cy temu i od tamtej pory w głównym uchowało się moze ze 2-3 szt :) takze jest skuteczny !

Rozmiar 15cm i rośnie :D Z tego tez względu zbiornik najwiekszy na jaki mozesz sobie pozwolić , osobiście nie wiem czy chciałbym go trzymać w czymś poniżej 150x50x50 .

Opublikowano

Zamierzam sie do kupna 375l i chcialbym go tam trzymac wraz z jakimis malymi Aulonocarami. Tylko czy te akwarium wystarczy dla nich. A moze tylko ten gatunek w ukladzie 1+(2-3)? Co o tym myslicie? Ciekawy jestem jaki Ci jeszcze duzy urosnie skoro juz ma 15 cm... :)

Opublikowano

Rośnie większy niż 15 cm te 17-18 cm samiec raczej na pewno osiągnie ... akwarium 150x50x50 to faktycznie najmniejszy baniak i IMHO nawet troche za mały jeśłi jednak połączyłbyś tą rybę z jakąś bardziej toniową nie za dużą rybą np Copadichromis virginalis gold w większym stadku np 7-8 lub dwoma gatunkami małej non mbuny ( np wspomniany Copadichromis i jakaś aulonka ) w układach 1 + 2-3 to jakoś by się to kręciło.

Na mixa jednak zbiornik jest za mały i ten śliczny drapieżnik z mbuną by miał ciężkawo.

Karmienie najlepiej 3 razy dziennie małymi dawkami poza suchymi karmami dla pielęgnic wskazana mrożonki i aktywne samce i płodne samice innych gatunków ;). Specjalnego żywego pokarmu w postaci narybku nie wymagają. Oczywiscie karmy spirulinowe tylko jako dodatek.

Opublikowano

No to troszke duza ta ''rybcia'' :) . Musze troche pomyslec o takim zestawieniu co napisales. Ale chyba rzeczywiscie tylko nie-mbuna wchodzi w gre. Ale naprawde ten niebieski drapieznik jest piekny :D . Mam jeszcze jedno male pytanko z ciekawosci,niedotyczace akurat Malawi. Mieszkam w Londynie i w poszukiwaniu pyskow w jednym sklepie pierwszy raz na oczy zobaczylem w akwarium...baracude(chyba dobrze napisalem). Troche przypominala mi samiczke Aulonocary ale bardziej srebrzysta...no i te zeby :shock: ...plywaly tam w 5-6 sztuk i zadna niemiala zamknietego pyska przez te zeby...To nawet takie ''cos'' mozna trzymac w akwarium :?: