Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

dzisiaj po 4 miesiacach otworzylem kubeł tetry 1200, mam założon prefiltr z gabki fana 3. Ku mojemu zdziwieniu na dni kubła znalzłem dość sporą ilość piasku, I moje pytanie, czy to normalne, czy moze prefiltr nie spełnia swojej funkcji ?

doradzcie:)

Opublikowano

praktycznie kazdy prefiltr spelnia swa role - zatrzymuje zanieczyszczenia mechaniczne, tylko w wiekszym lub mniejszym stopniu... tu mozna podzielic je na 2 rodzaje : - geste - wiec te ktore zatrzymuja najwiecej nieczystosci, ale za to najszybciej sie zapychaja , oraz o bardziej rzadszej strukturze - wiec takie ktore przepuszcza wiecej nieczystosci do filtra ...

a zasady zlotego podzialu kazdy musi szukac sam... :mrgreen:

Opublikowano

Lexo

Masz naocznie sprawne działanie i sepracje filtra.

Tylko się cieszyć.

Ale ,skoro tam "tyle" pachu to może czas pomysleć dlaczego i np. zmienić punkt poboru wody ?

Opublikowano

CZYLI CO sugerujesz? jak mam zmienic punkt poboru wody, skoro wszedzie jest piach?:) moze za nisko rurka z prefiltrem, ale wtedy jak dam wyzej bedzie bardziej widoczna. hm,

seperacje, nie wiem, mi sie to nie podoba. mialem 6 litrow ceramiki (3 kosze) + 1 kosz ( 2 gabki tetry) oraz prefiltr, a piasku było dosc sporo na dnie kubła. Cos jest chyba nie tak. Zwlaszcza ze minelo dopiero 4,5 miesiaca.

Opublikowano

Np. może masz za drobny piach,zbyt dużo pyłu, może akurat w danym miejscu ryby lubią kopac...itd.

Pisasek unosi się w wodzie i jest wciągany nim zdąży opaść.

Opublikowano
hm,

seperacje, nie wiem, mi sie to nie podoba. mialem 6 litrow ceramiki (3 kosze) + 1 kosz ( 2 gabki tetry) oraz prefiltr, a piasku było dosc sporo na dnie kubła. Cos jest chyba nie tak.

A w Tetrze przepływ nie jest od dołu do góry? Wtedy to co masz w kuble nie ma żadnego wpływu na ilość piasku. A gruba gąbka zawsze trochę piasku przepuści jak przepływ jest odpowiednio mocny i piasek jest w jej pobliżu.

Opublikowano

A kiedy czyścisz prefiltr? Bo ja myśle że podczas podmianki, a wtedy zdejmujesz gąbkę do tego ruszasz podłoże i ogólnie przeprowadzasz masę czynności w akwarium które zaburzają podłoże.

To świadczy tylko o tym że masz mocny zewnętrzny i nieźle ciągnie. Gąbki raczej bym nie winił.