Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam sie nad kupnem akwa 450l (150x50x50)ale gryzie mnie problem parowania/wilgoci i tu mam pytanie ile wynosi dobowe parowanie wody o tem 24-26 bez lamp.

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Opublikowano

Na parowanie duży wpływ ma również temperatura otoczenia /pokoju/ im wyższa temperatura wody w porównaniu do otoczenia tym większe parowanie /byłeś kiedyś w lecie nad jeziorem w zimny wczesny ranek ? wręcz tworzy się mgła nad taflą wody/. Można je skutecznie ograniczyć przykrywając akwarium szybą, co dodatkowo ogranicza straty ciepła poprzez parowanie. Ile wody dokładnie paruje na dobę tego nie wiem i nigdy się nad tym nie zastanawiałem, w każdym razie u mnie w domu chmury się nie tworzą :D , ani nie ścieka woda po ścianach, nie ma też na nich grzyba.

Opublikowano
Dlaczego w tytule piszesz 400L,a za chwile w poście piszesz o kupnie 450L :wink:

a w rzeczywistości o 375 ;)

spokojnie nie martw się parowaniem akwarium sam mam 720 l w mieszkaniu, a wcale nie są to największe zbiorniki.

Jeżeli normalnie wietrzysz pokoje, nie grozi ci nic ze strony wilgoci grzybów, pleśni itp.

Choć sam miałem takie obawy przed założeniem swojego akwarium.

Jeżeli w zimie grzeją ci kaloryfery to akwarium wręcz będzie zbawienne na samopoczucie mieszkańców.

Opublikowano

U mnie konkretnie z otwartego akwa o powierzchni 160x60, bez grzałki (teraz temperatura w okolicach 26-27stopni) paruje jakieś 3-5 litrów na dzień, zależy chyba głównie od pogody i wilgotności na zewnątrz. Cyrkulacji sporo ale powierzchnia jakoś specjalnie się nie burzy, bo to też ma spory wpływ na parowanie. Tyle, że zbiornik "nie-Malawi" tylko słonawy, a słona woda podobno szybciej paruje. Jakiegokolwiek wpływu większej wilgotności na mieszkanie i domowników nie stwierdzono :)

Opublikowano

Grass

Jeżeli akwarium będzie otwarte to chyba oczywiste jest parowanie, tylko kto broni zakryć?

Określenie teoretycznie ilości "parówki" nie jest możliwe, będzie tyle ile będzie w danych warunkach.

A dlaczego ciebie to aż gryzie?

Opublikowano

obliczenie teoretyczne ilości parującej wody, jest jak najbardziej możliwe.

Ja przy swoim otwartym 120/50 tracę około 0,5-3 litrów dziennie. (temp. wody 25 C).

Nie mam problemów z wilgocią w mieszkaniu.