Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Średnie "d" mam na myśli rozmiar, ale nie miseczki :D

Co myślicie o tym, aby w takim akwa pływały :

Aristochromis christyi

Buccochromis nototaenia

Dimidiochromis compressiceps

Exochochromis anagenys

Fossorochromis rostratus

docelowo oczywiście w ilościach umiarkowanych 1+ ...

Opublikowano

Za dużo ... w twoim baniaku nie powinno pływać więcej niż 3 gatunki zębaczy ... na ułożenie sie tych trzech jest szansa ... oczywiście są to wielkie ryby i pewno w czasie tarła będziesz miał pewne problemy ... u Mars-a Fosso tak spacyfikował Dimidio że pierwszy raz w życiu widziałem rybę w depresji ;) finalnie musiał się Dimidio pozbyć. Teraz ma cudne Bucki ale Nimbo tłucze 1,5x większego rywala ... jest to póki co niegroźne ale jak będzie w przyszłości zobaczymy. 5 gatunków to za dużo 5 potencjalnych samców walczących o dominacje może ci tak rozhuśtać wodę że będziesz ja musiał wycierać wokół akwa ;) ... tak na prawdę wybarwiona będzie tylko część samców wiec szkoda ich potencjału. Walki też często są brzemienne w skutki ... to często wygląda jak nudny pojedynek bokserski tłuką się jak żółwie i niby nic się nie dzieje a tu nagle jeden strzał i jakaś przypadkowa samica która wpłynęła za blisko opada na dno ;). Nie bądź zachłanny :mrgreen:

Opublikowano
:( niestety tego się obawiałem. Dzięki za odpowiedź, pewno zaoszczędziłeś mi trochę problemów i pieniędzy. Tak na marginesie to jakie trzebaby mieć akwarium żeby coś takiego trzymać. To już jakiś kosmos się robi, trudno w domu parę tysięcy litrów stawiać /wiem, że są jednostki które to robią/, ale ja narazie mówię pass :D
Opublikowano

mam takie oFF-topic pytanie , masz moze dojscie do takiego rodzaju drapiezników w senownych wymiarach ? ewentualnie mógłbym sie zadowolic narybkiem , bo na allegro niewidac , sklepom online nie ufam , a Białystok to nie centrum akwarystyki

jak cos to odzpowiedz w topiku ewentualnie pod nr gg 2092840 /pozdrawiam

a tak wogóle jezeli nie masz akwa zamuwionego to lec jak najwiecej w wysokosc

Opublikowano

docia : jeśli mnie pytasz to dojścia nie mam, myślałem o Tan-Mal ryby w wersji F1, jedyne co widziałem w okolicznym centrum handlowym to Fossorochromis rostratus takie 3-4 cm po 12 zeta/szt, jest tak pewno ponieważ popularność takich potworów jest mała z przyczyn opisanych powyżej - mało kto ma możliwości i chęci stawiać 2 tysiące litrów żeby w nich 10 ryb trzymać :D ,

akwarium zamówione, ale i tak na większe już bym się niedecydował z uwagi na :

1. ciężar - to które robię samo szkło waży jakieś 145 kg, dodaj sobie resztę :D

2. koszty - akwa z 12 mm będzie kosztowało jakieś 1300 zł a z 15 mm kosztowałoby ponad 4 tysie i ważyło ze 100 kg więcej,

3. koszty eksploatacji - większe akwa większe pompy większe grzałki więcej watt zużytej energii :( ,

4. żeby serwisować wyższe akwarium to chyba z grabiną musiałbym chodzić /komoda 85 +60 = 1.45 m, a jeszcze trzeba gdzieś czasem sięgnąć wgłąb :) .

5. dobierając akwa nie chciałem aby swoją wielkością przytłaczało wszystko wokół

i tak myślę, że chyba sobie odpuszczę tych drapieżców /może jeden gatunek, przynajmniej zanim dorośnie/ - fajnie jest mieć coś innego niż wszyscy, ale sam do siebie nie będę o tym pisał :D

cytując klasyka "co tu tak sam bedę siedział "