Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem zrobić tło wewnętrzne ze styropianu.

styropian powypalać na gorąco i posklejać silikonem no i pomalować.

Kupiłem emalię akrylową hydro do drewna i metalu półmat firmy nobiles i pigmenty w płynie . I pytanie czy takie tło a zwłaszcza farba i pigment nie zaszkodzą życiu lub zdrowiu ryb?

Opublikowano
Smiem wątpić że takie tło się w akwarium utrzyma. O farbach do stosowania wewnątrz akwarium było już dużo w tym dziale.

Uściślę mój plan :

Styropian 4 cm o wym 100x50 dwa płaty skleję w 120X50 powypalam dużą lutownicą delikatnie tak aby uzyskać "ciekawą" fakturę kamieni i pomaluję kilkakrotnie cały emalią akrylową hydro do drewna i metalu półmat firmy nobiles dodając rózne pigmenty przez co uzyskam różne odcienie koloru czarnego i zielonkawego ( w akwa będą kamienie serpentynit) następnie pzrykleję w całości do wewnątrz akwarium do tylnej szyby na silikonie akwarystycznym.

Jeśli ktoś tak robił i się nie sprawdziło odstapię od planu i zastosuję inne rozwiązania od kawłków kamieni płaskich przylepionych do płyty PCV spienionego do np zakupu gotowego tła . Szukam rozwiązania prostego i "lekkiego" a jednocześnie niepowtarzalnego, które będzie nie szkodliwe dla ryb i trwałego jednocześnie.

Pozdrawiam i proszę o sugestie

Opublikowano

zapomnij o barwnikach, no chyba że ma to na celu delikatną zmianę koloru farby.

Zdecydowanie lepiej kupić od razu dwie farby gotowego koloru i je mieszać. Ogólnie barwniki do farb wodnych (lateks, akryl) nie powinny truć, jeśli oczywiście farba wyschnie odpowiednio długo.(co ma odparowac to odparuje)

Opublikowano

Lutownicą ładnie da się rzeźbić,ale...charakterystycznych wytopionych dziur styropianowych nie zamaskujesz farbą.

Poza tym często uzyskasz dość ostre krawędzie kształtów, nienaturalne.

Musisz to czymś zalepić/zamaskować i dopiero pokryc całośc farba.

Opublikowano

dlaczego uważasz że nie zamaskuje farbą dziur ?

Ja używałem do malowania pistoletu, i wszystkie wgłębienia również objąłem. Jak ktoś się uprze, to nawet małym pędzielkiem poprawi co trzeba.

Opublikowano

Dziure maskujesz wypełnieniem i dopiero na to farba.

Jeśli pomalujesz dziure to będzie dalej dziura tylko w innym kolorze.

Tylko zdaje się myślimy o zupełnie innych dziurach.

Przy obróbce termicznej styropianu często powstają niezamierzone, bo taki materiał.

Bawiłem sie i lutownica i goracym powietrzem, tyle że ja traktowałem to jako baze do nałożenia warstwy wypełniacza/wyrównania na całość i na końcu farba (w tym cieniowanie).