Skocz do zawartości

Prodibio BioDigest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kunta , cuda cudami , ale jeśli w kranie masz 15-20mg/l , a w akwa przed podmianą 20-25mg/l , czyli jednak działa , bo w końcu ryby produkcję swoją dają:)

A , że nie zbije do 0 to raczej nic dziwnego :D

Opublikowano
Kunta , cuda cudami , ale jeśli w kranie masz 15-20mg/l , a w akwa przed podmianą 20-25mg/l , czyli jednak działa , bo w końcu ryby produkcję swoją dają:)

A , że nie zbije do 0 to raczej nic dziwnego :D

Może i masz rację tyle tylko że ja co 3 podmiankę robię mineralką która NO3 ma 0.

Co najdziwniejsze najtańsza woda z Tesco ma dużo lepsze właściwości niż ta droga.

Na marginesie...

Kupiłem 5 rodzajów wody przetestowałem każdą po kolei i podchodzi moje słonko z pytaniem czy może już którąś zabrać bo pić chce. Mówi daj mi chociaż tą najtańszą..

A ja do niej z tekstem - pij tą droższą bo może rybkom zaszkodzić (niskie pH, wysokie NO3).

Dodam tylko że była w 8 miesiącu ciąży :D

Opublikowano
sorki że się wtrącam ale stosował ktoś takie wynalzki jak JBL NitratEX i JBL Clearmec PLUS. proszę o opinie.
Clearmec stosowałem. U mnie nie działał, ale używałem go chyba za mało i za krótko. NitratEX stosuję i działa. Wszystko zależy od tego jaki masz poziom azotanów w zbiorniku i jaki chcesz osiągnąć. Ja stosuję go jako swego rodzaju dodatek do wody przy podmianach. Trzymam go w zbiorniku przez tydzień (póżniej regeneruję a w jego miejsce wkładam nowe woreczki) Absorbuje on tylko określoną ilość NO3 i w moim przypadku(po wielu doświadczeniach)dobrałem taką ilość, że poziom azotanów (przy tygodniowej "produkcji" ryb) utrzymuje się na poziomie ok 5mg/l. Sama regeneracja jest trochę uciążliwa i dlatego wciąż szukam innych metod na pozbycie się NO3. Trzeba pamiętać, że te żywice nie zbiją Ci NO3 do zera.