Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć witam serdecznie!Jestem tu nowy i mam pytanko!Powiedzcie mi czym różnią się pseudotropheus saulosi od saulosi coral?i czy można je bez problemu łączyć ze sobą czy to przypadkiem nie przeszkadza w niczym!pozdrawiam i dziękuję!

Opublikowano

Różnią się kolorem samic (coral są bardziej pomarańczowe niż żółte).

Poza tym samce jak czytałem tu na forum nie posiadają pionowych pręg (choć ja osobiście widziałem w sprzedaży :podobno" coral z paskami więc możliwe że są)

Co do łączenia obydwu rybek to nie jest o to polecane ze względu na krzyżowanie się tych ryb w wyniku czego otrzymamy bastardy czyli kundle z którymi nie wiadomo co zrobić!

Opublikowano

M. Kielan stwierdza tak:

Pseudotropheus saulosi "Coral" jest to gatunek, ktory powstal na

skutek wyselekcjonowania szczegolnej cechy, lub tez, ze podobnie jak

Aulonocara zwana "Calico", jest to gatunek powstaly na skutek krzyzowania

roznych gatunkow pyszczakow.

Potwierdzają to też obserwacja "klubowe". Czyli odmiana mocno niepewna. O ile trafi ci się paskowany samiec w zakupie, to samce po nim mogą już pasków nie mieć.

Do tego dochodzi jeszcze galimatias wprowadzony zdaję się przez mniej roztargnionych hodowców wrzucających wszystko co .żółte do jednego wora. W efekcie jak można pooglądać w galerii, pojawiają się saulosi bez pasków i membe deep paskowane...

Łączyć coral ze zwykłymi oczywiście nie powinno się.

Opublikowano

Coral to prawei na pewno twór i to właśnie powstały z połaczenia membe deep z saulosi standard ... na początku samce saulosi coral w większości były gęściej paskowane ale paskowane w chwili obecnej coraz więcej ryb wychodzi bez wyraźnych pasków i do złudzenia przypomina paskowane membe deep. Oba gatunki są niepewne. Dzieci saulosi coral z paskowanych corali są często już bez paskowania. Coral jest ładny ( osobiście lepiej podobają mi się standardowe ale to wszystko kwestia gustu ) ale polecam go jednak jak pozostałe sztuczne twory do akwa dekoracyjnego i kupowane w sklepach internetowych gdyż tam najczęściej są z Importu.