Perez666 Opublikowano 30 Maja 2009 #1 Opublikowano 30 Maja 2009 Witam.Jestem tu nowy więc nie nerwowo Mam takie pytanko odnośnie obsady z samych Pseudotropheusów tzn.czy możliwa jest następująca obsada:mpanga,neon spot,msobo,polit.Zbiornik o wym. 150x50x60.Proszę o uwagi i korekty.Pozdrawiam.
harisimi Opublikowano 30 Maja 2009 #2 Opublikowano 30 Maja 2009 Dietetycznie w miarę OK ... w sumie nie byłoby źle jedyne z ryzyk to krzyżowanie elongów ale jednak samice nie są do siebie zupełnie podobne wiec jeśli będziesz miał dobre haremy w każdym z gatunków raczej pozostanie to tylko hipotetyczne ... terytorialne są wszystkie ale tylko 2 bardzo wyraźnie ( msobo, polit ). Ryzykiem jest też zdominowanie spotów bo to przecudna ryba ale zdominowana urok pokazuje od święta tu w tej obsadzie może być ostatnia w drabince. Mimo tych ryzyk w sumie obsada poprawna. Rozświetlać zbiornik będą jednak przede wszystkim samice msobo czy nie za mało jasnych kolorów, samice polita, mphang i spotów są szare i niepozorne.
Perez666 Opublikowano 31 Maja 2009 Autor #3 Opublikowano 31 Maja 2009 to może zamiast polita membe deep lub saulosi co o tym sądzicie?najlepiej by było myślę 3 gatunki wielosamcowo .poradźcie coś.pozdrawiam
harisimi Opublikowano 31 Maja 2009 #4 Opublikowano 31 Maja 2009 memebe deep jest trochę niepewne nie wiadomo czy to na pewno ten gatunek czy jakieś bastardy produkcji azjatyckiej ... saulosi byłoby lepsze kolorystycznie niż polit ale samice saulosi są podobne do samic msobo a samce do samców mpang. Może coś innego z samicami ładnymi ale nie żółtymi ... Melanochromisy dialeptos i maingano na pewno by się nadały. Jeśli chcesz 3 gatunki to w 150 cm akwarium będzie ciężko o wielosamcowość w poszczególnych gatunkach, w każdym warto spróbować ale czy się uda to już wątpliwe. U neon spotów i saulosi powinno się udać u reszty raczej nie. Ja bym zostawił msobo, neon spoty i mpangi oraz dołożył dialeptosy. Czemu chcesz same Pseudotropheusy ?
Perez666 Opublikowano 31 Maja 2009 Autor #5 Opublikowano 31 Maja 2009 nie muszą być same Ps. tylko chciałem się upewnić czy jest możliwa taka obsada bo akurat te pysie mi przypadły do gustu:) dialeptos hmmm..ciekawa rybka i samica całkiem fajna...a więc reasumując ...postawić na msobo,neon spot,mpanga i dialeptos?jaki układ proponujesz do poszczególnych pysi?
harisimi Opublikowano 31 Maja 2009 #6 Opublikowano 31 Maja 2009 kup stadka młodych rybek w przypadku dialeptosów i msobo postaw jednak na jednosamcowość i większą ilość samic .,. doceleowo 1 na 5 kup więc po 8-10 sztuk ... w przypadku neon spotów i mphang spróbuj wielosamcowo a więc zakupić powinieneś więcej ryb 10-12. IMHO lepiej kup więcej bo ciężej obsadę uzupełniać niż redukować
Perez666 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Autor #8 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Obsada w 2/3 kompletna.9 mphang,7 msobo,5 neon spotow.Niestety tylko tyle było w sklepie malawi.Dialeptosów wogóle nie było .Dokupię jeszcze po kilka sztuk z innego sklepu i nie wiem czy tak pozostawić czy dodać jeszcze 4 gatunek?Jeśli bym się zdecydował to jaki radzicie?Pozdrawiam.
Patrykolo14 Opublikowano 19 Czerwca 2009 #9 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Maingano albo Dialeptos,a może rdzawy?
Perez666 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Autor #10 Opublikowano 19 Czerwca 2009 dialeptosa niema i już nie będzie w sklepie malawi(tak powiedziała ta pani) maingano miałem w mniejszym zbiorniku a rdzawy hmmm...wolałbym coś z bardziej urodziwymi samiczkami bo narazie to tylko msobo rozjaśniają
Rekomendowane odpowiedzi