Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium 200x50x50 (400 litrów netto).

Filtry zewnętrzne 2 x Fluval 405

Filtry wewnętrzne 2 x Fluval 3+

O ile wiem, filtry zewnętrzne, przenaczone na głównie biologiczne, ustawia się na mniejszy przepływ. Mają w sumie wydajność (z wypełnieniem) 1.600 litrów na godzinę przy maksymalnym przepływie, więc czterokrotność objętości netto akwarium. Na ile powinienem je stłumić? Na 50%, żeby mieć dwukrotność? Czy zostawić na max?

Drugie pytanie przy okazji: mimo intensywnego płukania i żwiru, i piasku, woda jest zdrowo mętna, przy poruszaniu podłożem widać, że zapylenie jest jeszcze znaczne. Pewnie też sporo wypłukuje się z wapieni, które były rozszczepiane udarówką przed włożeniem, potem przemyte karcherem. Ile mniej więcej czasu upływa, zanim to niepożądane zapylenie znajdzie się w filtrach?

milc

Opublikowano

nie musisz zmniejszać przepływu w kubełkach , po co?

Co do zmętnienia to może być oprócz syfu w podłożu , zakwit pierwotniaków.

Co do filtrów wewnętrznych to te "3" mogą być za małe, ja wsadziłbym Ph802 lub 2 sztuki ale fluvali 4+ , a dlatego że długie akwa to po obu końcach baniaka.

Opublikowano
nie musisz zmniejszać przepływu w kubełkach , po co?

Cóż, źródła mówią, że przepływ w filtrze, który ma głównie robić za biologiczny, nie powinien być duży. Być może źródła się mylą :-)

Co do zmętnienia to może być oprócz syfu w podłożu , zakwit pierwotniaków.

W drugi/trzeci dzień?

Co do filtrów wewnętrznych to te "3" mogą być za małe, ja wsadziłbym Ph802 lub 2 sztuki ale fluvali 4+ , a dlatego że długie akwa to po obu końcach baniaka.

To mnie raczej nie martwi. Trójki wypychają wodę dobrze poza połowę akwarium. Na razie zabawiam się w symulacje ustawień wlotów i wylotów ze wszystkich czterech filtrów, bo w jednym z ustawień miałem w połowie akwarium wesołą strefę w której fruwały w kółko wszystkie zanieczyszczenia, nie mogąc jej opuścić i udać się do miejsca wiecznego spoczynku w filtrze.

milc

Opublikowano

A dlaczego nie powinien być duży przepływe a kuble:?:

czemu przeszkadza duży przepływ :?:

Mały przepływ musi być zastosowany w denitryfikatorach ,ale w kubełkach to nie ma żadnego znaczenia dla filtracji biologicznej.

A jakie to źródła?

:D

Opublikowano

A moim zdanie tez ma chodz przeplyw w klasycznych kublach nei ma tak duzej mocy jak np reaktorach airlift(oczyszczanie biologiczne), zbyt silny strumin wody nie wpywa korzystnie na bakterie...

Opublikowano

Ale w jaki sposób wpływa niekorzystnie na bakterie?

przecież ich nie wypłuka , natomiast większy przepływ dostarcza więcej tlenu i pożywki w postaci NO3 więc chyba raczej jest na odwrót?:)

Opublikowano

A wlasnie, mowiac o bakteriach, myslimy ze sa raczej malymi niezniszczalnymi organizmami, jest natomist inaczej, oczywiste jest, ze "syf" ktory wplywa do filtra wraz z woda, raczej nei zabija bakterii, inaczej jest jednak z tlenem...

Co jak co, ale pecherzyki powietrza(nawet te mikroskopijnych rozmairow) to istne bomby atomowe...

Przy wysokiej predkosci wody i wysokim natlenieniu bakterie sa wrecz narazone na "wybuchajace "pecherzyki, dzieje sie tak, poniewaz to co wkladamy do filtra(ceramika itp) i jej struktura niemal przyciagaja zlowieszcze powietrze, ktore probuje "przyczepic sie" ..., niemniej jednak w filtach ruch wody nie jest tak szybki, aby w jakis znaczac sposob "uszkodzic" nasze zloza bakterii. Dlatego niektora zrodla podaja, ze zwiększenie szybkości obiegu cieczy wewnątrz filtra poprzez zbyt duże prędkości obrotowe mieszadła w jego otoczeniu wytwarzaja poduszke tlenu, ktora zabija bakterie. :arrow:

Jest to niewatpliwe przesada, ale zmnijeszenie mocy filtra nie zaszkodzi, filt bakteryjny nie musi szybko wypalywac brudu a jednynie , spokojnie stabilizowac wode chemicznie, co za tym idzie czym taka jest dluzej w filtrze tym dluzej jest narazona na bakterie nitryfikacyjne :wink:

No to na tyle z tego co ja wiem.. :lol:

Przynajmniej tak mnei uczono..

Opublikowano

I ja się z tym wszystkim zgadzam :D .Ale mówimy tutaj o zwykłych akwarystycznych kubełkach , a nie dużych systemachfiltracyjnych i dużych przepływach, więc chodzi mi tylko o to ,że nie ma różnicy czy my zwiększymy czy zmniejszymy przepływ w takim np. fluvalu 305 :wink:

Opublikowano

Ne zmniejszaj przeplywu w kubelkach. Wartosci ktore podajesz z wypelnieniem sa imponujace ale i tak spadna w trakcie pracy filtra gdyz dodatkowy opor bedzie stawialo zabrudzenie filtra, a tego napewno nie unikniesz.

Nic bym nie zmienial przy filtrach i zostawil tak jak sa ustawione na max.

Pozdrawiam 8)