fhuzbych Opublikowano 23 Maja 2009 #1 Opublikowano 23 Maja 2009 Temat wałkowany ale proszę o redukcję gatunków, które nie nadają się 120x40x50 Mam saulosi do tego takie propozycje: Ps. Acei cynotilapia afra coube ps demasoni maingano ps aurora melanochromis paralleus melanochromis chipokae (podoba mi się) ps socolofi rdzawe (wszyscy polecają a gdzieś wyczytałem że są mięsożerne ?) więc do saulosi nie pasują? placidochromis electra
yaro Opublikowano 24 Maja 2009 #2 Opublikowano 24 Maja 2009 Ps. Acei - odpada cynotilapia afra coube - lepiej nie Ps. Demasoni - zdecydowanie odpada maingano- odpowiedni towarzysz dla saulosi melanochromis paralleus - lepiej nie melanochromis chipokae - też nie ps socolofi - nie rdzawe (wszyscy polecają a gdzieś wyczytałem że są mięsożerne ?) więc do saulosi nie pasują? - pasują placidochromis electra - nie
harisimi Opublikowano 24 Maja 2009 #3 Opublikowano 24 Maja 2009 uzupełniając Jarka ... rdzawe nie są mięsożerne tylko wszystkożerne i jest to najbardziej obok crabro elastyczna ryba pod względem żywieniowym ... w sumie dostosuje sie równie dobrze do diety roślinnej jak i mięsnej ... bardzo dobry towarzysz dla saulosi ... pozostałe tak jak napisał Yaro
fhuzbych Opublikowano 24 Maja 2009 Autor #4 Opublikowano 24 Maja 2009 Ps. Acei - odpada cynotilapia afra coube - lepiej nie Ps. Demasoni - zdecydowanie odpada maingano- odpowiedni towarzysz dla saulosi melanochromis paralleus - lepiej nie melanochromis chipokae - też nie ps socolofi - nie rdzawe (wszyscy polecają a gdzieś wyczytałem że są mięsożerne ?) więc do saulosi nie pasują? - pasują placidochromis electra - nie Hm czyli wielkiego pola manewru nie mam A jeszcze do listy miałbym propozycję : Ps Crabro ale też pewnie NIE No to inaczej oddaję Ps saulosi i tworzę obsadę na nowo co mogę trzymać w 240L jakieś 2- 3 gatunki z listy?
harisimi Opublikowano 24 Maja 2009 #5 Opublikowano 24 Maja 2009 crabro oczywiście odpada to za duża ryba na 240-kę bez saulosi mogą być tam trzymane: cynotilapia afra coube Ps. Demasoni - tak ale 2 gatunkowo maingano melanochromis paralleus ps socolofi rdzawe Przykładowe obsady to: demasoni, socolofi rdzawe, socolofi, maingano afra, parallelus afra, parallelus, rdzawe
fhuzbych Opublikowano 24 Maja 2009 Autor #6 Opublikowano 24 Maja 2009 crabro oczywiście odpada to za duża ryba na 240-kę bez saulosi mogą być tam trzymane: cynotilapia afra coube Ps. Demasoni - tak ale 2 gatunkowo maingano melanochromis paralleus ps socolofi rdzawe Przykładowe obsady to: demasoni, socolofi rdzawe, socolofi, maingano afra, parallelus afra, parallelus, rdzawe Wielkie dzięki za wsparcie wiedzą Myślę że pokombinuję coś z : Iodotropheus sprengerae Rdzawy Melanochromis cyaneorhabdos - maingano Labidochromis caeruleus "yellow" Ps.saulosi Z tego co się doczytałem saulosi i maingano mogą ciut rywalizować z sobą bo zajmują raczej dno, natomiast rdzawy i yellow nie obierają takich rewirów więc mogły by być. Wiem dieta yellow trochę nie ta ale może jakoś by się pogodziły. Rdzawy hm ponoć jest bardzo ładny na fotkach z lampą moze jakieś oświetlenie aby wydobyć z niego efektowne barwy.
harisimi Opublikowano 24 Maja 2009 #7 Opublikowano 24 Maja 2009 Sprengi to fajne ryby ale ja osobiście nie ułożyłem tak lamp ( poza fleszem ) aby ryby prezentowały się odpowiednio. Yellow rozjaśni ci akwa ale aby dobrze się rozwijał daj karm mięsnych pół na pół z roślinnymi. Maingano nie jest typowym terytorialistom, on całe skały uważa za swoje ale nie broni konkretnego miejsca chyba że jest do tego zmuszony okolicznościami ( tarło, zdominowana samica, inkubująca samica ) ... IMHO będzie OK
fhuzbych Opublikowano 24 Maja 2009 Autor #8 Opublikowano 24 Maja 2009 Sprengi to fajne ryby ale ja osobiście nie ułożyłem tak lamp ( poza fleszem ) aby ryby prezentowały się odpowiednio. Yellow rozjaśni ci akwa ale aby dobrze się rozwijał daj karm mięsnych pół na pół z roślinnymi. Maingano nie jest typowym terytorialistom, on całe skały uważa za swoje ale nie broni konkretnego miejsca chyba że jest do tego zmuszony okolicznościami ( tarło, zdominowana samica, inkubująca samica ) ... IMHO będzie OK Super tak zrobię! może świetlówka marine do rdzawych ? Dzieki wielkie
harisimi Opublikowano 24 Maja 2009 #9 Opublikowano 24 Maja 2009 Nie wiem tej nie próbowałem musisz popytać miłośników rdzawych np Kisora
Siwy1973 Opublikowano 24 Maja 2009 #10 Opublikowano 24 Maja 2009 co do marine glo , mialem ja z powerka w 200l - obsada saulosi rdzawe mialem tam czerwony piaskowiec i ciemne tlo ,i zwir a nie piasek -mi odpowiadalo nie mam pojecia jak zachowa sie marine przy piachu ,napewno nie dawaj niebieskiego tla bo bedzie zbyt niebiesko pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi