Skocz do zawartości

Zaleane akwarium-mętna woda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam do was małe pytanko od dawna interesuje się malawi, do niedawna miałem zbyt mały zbiornik 72l po przeprowadzce zaczynam zabawę z 240l.

Kupiłem troche piasku oraz łupka wrzystko dokładnie wypłukałem i przytąpiłem do zalewania .Po zalaniu(2.10.br.godz.21.00) woda był jak mleko nie można było odróżnic piasku od wody dzisaj jest już lepiej widać łupki i filtr jest w miarę .Filtracja to tetra ex700 (niedługo jeszcze fluval 4+).Mam pytanko czy z tą wodą to wrzrystko wporządku ponieważ przy 70l akwarium woda osadzała się góra jeden dzionek a teraz cały czas mgła.Jle będzie się osadzać taka woda czy jest to normalne?

Do wody dodałem uzdatniaczy tetra oraz tropical

Serdeczne dzienki za odpowiedzi i rady

(Czy tetra ex700 i flufal 4+ poradzą sobie z 240l przy obsadzie 2+5saulosi,1+3rdzawe,1+3maingano ? )

Opublikowano
Witam.

To normalne :wink: jest to tak długo bo masz tylko 1 dosyć słaby filtr jak dokupisz fluvala 4plus to powinno być ok :D

Dzięki trochę mnie uspokojłesz a jak myślicie z tą filtracją starczy tetra ex700 i fluval 4+ ?

Opublikowano

No myślę że będzie dobra ponieważ znam osobe która ma takie samo akwarium,taką samą filtracje (tetre ex 700,fluval 4plus) wprawie taką samą obsade i jeszcze nie słyszałem aby było coś źle :wink:

Opublikowano

Jesli dodajesz starter bakteryjny to 4 tygodnie absolutnie wystarcza, ale miesiac oczekiwan nikomu jeszcze nie zaszkodzil...

Ja sam czekalem ponad miesiac, mimo dodania starterra, wprowadzenia świderkow, i "kupkajacej" welony...

Opublikowano
Woda już dzisaj wmiarę pszejżysta mam nadzieje że będzie jeszcze bardziej !!!

.. pewnie jeszcze bedzie brazowa, moze zielona... klarownosc to nie wszytsko, poczekaj az woda ustabilizuje sie biologicznie za minimum uwazam 3 tygodnie :arrow: