Skocz do zawartości

klarownosc wody tzw kryształ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A na marginesie wyobraź sobie co tydzień wymieniać 30 – 50% wody , co daje 200% w skali miesiąca na górnym pułapie.

Po co? Można, ale po co ?

Może o Malawi wiem jeszcze niewiele, ale... Wcale nie uważam, że 30-50% wody to dużo. Po co? Po to aby ryby żyły w czystej wodzie, a nie w ścieku, aby pozbyć się produktów przemiany materii. Nie muszę czytać o Malawi, aby wiedzieć że tam nie ma takiego zagęszczenia fauny jak w naszych zbiornikach, że nie ma wysokich poziomów NO3 i dlatego musimy podmieniać.

Wymieniałem zawsze 50% i nie widzę w tym problemu. Tu nie ma znaczenia czy jest to zbiornik roślinny czy malawi. Nawet bardziej pasuje mi większa podmiana w malawi z uwagi na nieporównywalną ilość ryb. W roślinnym same rośliny stanowią dodatkowy filtr. Pomagałem wyprowadzać wiele zbiorników z glonów i sinic. Główny ich powód to był syf w zbiorniku i małe podmiany. Oczywiście możesz mieć inne zdanie :wink:

Opublikowano

Całą ta rozmowa jest bez sensu... Nie ma uniwersalnej ilości wody, którą trzeba podmienić. W jednym zbiorniku wystarczy 20% raz na dwa tygodnie, w innym i 50% tygodniowo będzie za mało. Mierzymy parametry, stabilizujemy parametry i doświadczalnie dochodzimy do ilości i częstotliwośc podmian.

Opublikowano
Całą ta rozmowa jest bez sensu... Nie ma uniwersalnej ilości wody, którą trzeba podmienić. W jednym zbiorniku wystarczy 20% raz na dwa tygodnie, w innym i 50% tygodniowo będzie za mało. Mierzymy parametry, stabilizujemy parametry i doświadczalnie dochodzimy do ilości i częstotliwośc podmian.

Ładnie podsumowane.

Uczepiłem się tych podmian bo w temacie było:

Witam jak w temacie co dodajecie zeby woda była kryształ,jesli sama niechce sie taka zrobic co polecacie ? co spełnia te role bardzo dobrze

Chciałem zaznaczyć jak ważne są podmiany i żadnymi specyfikami ich nie zamienimy.

Opublikowano

święte słowa....

w malawi podmieniałem koło 20% tygodniowo... teraz podmieniam 2x po 120L(30%) w tygodniu... bo takie są potrzeby przy tuczeniu moich potworków

i to nie po to żeby uzyskać kryształ, bo od tego są filtry i CYRKULACJA

a Ci co pisali na poprzedniej stonie o bakteriach... myciu w niekranówie... powinni zacząć czytać ze zrozumieniem

Opublikowano

Ta kwestia ilości teoretycznie jest tylko bez sensu.

A w praktyce to jak sobie wyobrazicie tygodniową podmiane 50% wody w zbiornikach przeszło 300L i większych?

I tak tydzień w tydzień ?

Wiecie gdzie taki przewał ma sens praktyczny i biologiczny ? W zbiornikach przepełnionych rybami na sprzedaż, gdzie czesto filtracja jest mikra ,a rozbudowana będzie sumarycznie kosztowna, to taniej załatwiać to takimi podmianami.

Jesli ktoś ma prawidłową filtracje i nie mikrą (czyli klasyczną jaką sie spotyka), nie ma przerybień i nie karmi jak świnie z wiadra to taka ilośc przewalonej wody nie ma najmneijszego sensu ani technicznie ani biologicznie.

W holenderskim ma to sens (choć i tu nie wiem czy to nie za dużo i nie za często), ale tu się leje nawozy i każda kumulacja grozi eksplozją glonów.

Opublikowano

800l wody , 16 ryb , bardzo dobra filtracja i.... trzeba była podmieniać 25% tygodniowo aby utrzymać parametry.

330l wody 4 ryby , filtracja optymalna i..... raz na miesiąc 10% wody podmieniam dla utrzymania parametrów:)

Mateusz ma racje , każde akwarium to inny ekosystem , każde wymaga innego traktowania , każde innych ilościowo oraz czasowo podmian.

Opublikowano
A w praktyce to jak sobie wyobrazicie tygodniową podmiane 50% wody w zbiornikach przeszło 300L i większych?

Jeśli takie podmiany są konieczne, to najczęściej coś jest nie tak - za duże karmienie, za słaba mechaniczna filtracja (nie czyszczone filtry mechaniczne), przerybienie itp. Jest masa sposobów na obniżenie stężenai zanieczyszczeń - najprostszym jest zmniejszenie ilości dostarczanych do akwarium białek, których rozkład powoduje wzrost stężeń związków azotowych.

A jeśli już na prawdę jest to konieczne, to wystarczy dobry system do podmian, np. wąż ogrodowy sięgający do łazienki z możliwością podłączenia do kranu i po problemie. Zlewamy 50% wody do kibla, nalewamy tyle samo prosto z kranu i wszystko gra.

Opublikowano

Podmieniałem tak w holenderskim przez kilka lat w 375, a na początku nawet 2x50% i wiesz co? Szczerze mówiąc jestem tak zmęczony, że z tego powodu założyłem Malawi :D:D Kolejna sprawa to codzienne nawożenie i ciągłe zastanawianie się co roślinkom brakuje, czas było już ztym skończyć.

Sam jestem ciekaw jakie podmiany mi teraz wystarczą? Może jakaś podpowiedź? :wink: W zbiorniku będzie 35 ryb. Filtr Tetra 1200 i mechaniczny Aqua-El.

Opublikowano

No cóż...jeden majta sztangami , drugi biega z wiadrami :D

No mnie osobiście przy takiej ilości już by się nie chciało ręcznie tego wykonywać.