Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój baniak to 375L parametry woty to NO3-25,NO2-0,GH-14,KH-10,pH-8,0

od czterch dni mam mętną wode i newiem co mam zrobic woda ani sie nie pogarsza ani poleprza niewiem czy zrobic cześciową podmiane czy zastosowac nitrivec

i wygląda to tak

post-8884-14695712156615_thumb.gif

Opublikowano

jesli jest mleczna (moze pierwotniaki) to mocne napowietrzanie :?: a jesli to pyl z piachu to inaczej ustawic wylot z filtrow

Opublikowano

ja sam nie wiem co to jest napowietrzacz odkręcony na fula

filtr wewnęczny ma drobną gąbke niewiem

a może podmienic troche wody i dolac nitrivec

Opublikowano

Miałem już kiedyś podobny problem. Czy czasami w najbilższym czasie nie wymieniałeś wody ani nie zdarzyło ci się sypnąc ciut za duzo pokarmu. U mnie to akurat było to samo z powodu, że dzień wcześniej zmieniłem wode a następnie za dużo pokarmu i pierwotniaki murowane. Polecam ci jak wyżej mocne napowietrznie ja jeszcze dolałem jakiś preparat z tropicala (nie wiem czy to coś dało) ale po ok. 3-4 dnia woda wróciła do pierwotnego stanu a nawet była tak bardzo krystaliczna jak nigdy :P . Zgonów żadnych nie było.

Opublikowano

Jeśli woda wchodzi w zielony (na zdjęciu trudno mi stwierdzić) to zakwit. A z tym ostatnio poradziłem sobie za pomocą waty akwarystycznej dwie doby i woda krystal.

A jeśli pierwotniaki to tak jak wyżej napisano napowietrzać. Wszystkie zmartwienia kiedyś się zużywają :D

Opublikowano

A nie podmieniłeś zbyt dużo wody? Jak długo akwa funkcjonuje? Jeśli to pierwotniaki to nie podmieniaj wody i tak jak napisali koledzy silnie napowietrzaj. Powinno być ok za 2-3 dni. Jak masz lampę UV to podłącz na ten czas.

Opublikowano

akwarium funkcionuje trzy tygodnie cztry dni temu wpusciłem rybki i obawiam sie ze za wczesniej troche mnie ponosło lampy uv niemam tydzien temu podmieniłem 30L przedchwila zauwazyłem u jednej rybci ze cos jej dolega siedzi na dnie schowana za kamieniem i sie nie wynurza ani nie pobiera pokarmu :( od trzech dni mieze parametry wody nic sie nie zmienia NO3-25,NO2-0,GH-14,KH-10,pH-8,0