Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pompa aquabee up2000 http://akvaryumevi.net/images/aquabee2.jpg chciałbym przerobić to ustrojstwo na typowego mechanika. Może ktoś już to robił albo trafił na opis czegoś podobnego.

Chodzi głównie o to:

1. Co dopasować na wlot - kawałek rurki + gąbka? Pasują jakieś standardowo sprzedawane gąbki, rurki, koszyki?

2. Co na wylot ? Tak żeby dmuchał na powierzchnię wody i możliwie najmocniej burzył tafle.

Opublikowano

Używam pomp Aquabee UP3000 i UP2000/1 do filtracji narurowej, ale używałem tej pierwszej jako typowego mechanika z gąbką Atmana nr 5. UP3000 ma krocieć wlotowy i wylotowy o takiej samej średnicy więc rurkę z kompletu do gąbki założysz bez problemu( wystarczy lekko podgrzać i założyć na wlot pompy, tworzywo jest bardzo podatne). UP2000/1 ma jeden krociec o mniejszej średnicy(podejrzewam, że UP2000 też) i można go wkręcić na wylocie. Co do wylotu i łamania tafli wody to może wystarczy umieścić pompę w miarę wysoko, tuż pod powierzchnią wody( oprócz przyssawek jest jeszcze możliwość zamocowania do górnej krawędzi akwa. Aha jeszcze jedno, na szerszy krociec idealnie pasuje wąż eheim 16/22. Kupiłeś już tą pompę?

Opublikowano

Nie, nie kupiłem jeszcze, dzięki za info.

To z wlotem widzę nie będzie problemu, wylot właśnie myślałem umieścić tuż pod powierzchnią i dorobić do niego jakąś "łopatkę" od starych wewnętrznych, ale ciężko ocenić po zdjęciach jak nisko jest ten wylot. Z drugiej strony te pompy mogą pracować poza wodą więc chyba ten niski wylot nie stanowi problemu.

Opublikowano

Ciężko mi w tej chwili zmierzyć, ale wylot jest gdzieś ok. 6-6,5 cm poniżej górnej krawędzi pompy. Jeszcze jedno, można ją montować na wiele różnych sposobów, po przełożeniu przyssawek na inną ściankę.

Opublikowano

Jeszcze kwestia sterowania zostaje, u mnie miałaby być w zabudowie z CR, nie wiem czy bez sterowania strumieniem da rade.

A z głośną pracą tej pompy sobie poradziłeś?

Opublikowano

Co do sterowania strumieniem to niestety nie mam doświadczeń z tłem z CR. Co do głośności, to tylko kwestia odpowietrzenia i miało to miejsce tylko w jednym przypadku na trzy używane egzemplarze.

Opublikowano

generalnie obie pompy mają te same średnice (moje up2000 i up3000)

wszystko tam jest wykręcane - można cuda dopasowywać

na obie wchodzi atman nr5 z tą ich rurką

uwaga:

na 140x55x55 up2000 jest za słaba imho na wspomnianej gąbce

natomiast up3000 ciut za silna

(obie mówię przy czystej gąbce)

ogólnie dobry mechanik - polecam