Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od początku rozpocząłem "zabawę" z malawi od o zgrozo 60 L ale muszę przyznać nie jest tak źle.

W tej 60 L aktualnie znajdują się młode (zakupione 1 miesiąc temu od hodowcy) saulosi które się pięknie wybarwiły tzn wyszło z tego że jest 3 samce i 4 samiczki.

Nowy baniak już czeka 200 L tj 100x40x50 i teraz mam pytanie prośbę co dalej czyli:

1 Czy oddać jednego samca i pozostawić 2+4 czy dokupić samiczek i ile ?

2 Chciałbym dokupic coś aby zrobić akwa 2 gatunkowe ale co i ile powiem tak hm rdzawe ale jakoś nie do końca do mnie przemawiają czy jakieś inne alternatywy podoba mi się szerszeń ale wiem odpada zbyt duży i agresywny

Proszę o rady

Pozdrawiam Zbych

Opublikowano

saulosi + rdzawe

saulosi + maingano

przy tym litrazu i przy dodaniu 2 gat nie dodawal bym samic raczej oddal samce

pozdrawiam

Opublikowano

Z mojej samicy saulosi zrobił się samiec po pół roku więc nie traktowałbym Twojego układu za ostateczny.Poczekałbym aż podrosną jeszcze jakiś czas i wtedy zostawił dwa samce.Osobiście uważam że 100cm jest za mało na dwa gatunki.

Opublikowano

saulosi z maingano nie za bardzo będą sobie wchodzic w drogę więc nie widzę problemu z dwoma gatunkami.

wątpię również w wielosamcowość, niestety 100 cm to troszke za mało dla dorosłych samców, dopóki młode moze się udać ale potem raczej wątpię.

Oprócz maingano moze być jeszcze np. m. livingstoni

Opublikowano

Udało mi się wygospodarować jeszcze 20 cm i wezmę baniaczek 120x40x50 profil, w takim akwa powinno być ciut luźniej :)

Co do obsady mam czas więc myślę czytam forum i przeglądam info na temat różnych gat rybek

Opublikowano
Bierz proste zdecydowanie.A może jak znalazłeś te 20cm to pomyśl twardo nad 120x50x50.To tylko 10cm więcej szerokości ale niebo a ziemia.

Takim sposobem dojdę do wymiarów większych niż pomieszczenie w którym ma się znajdować baniak.

Akwarium będzie stało w kuchni kuchnię mam robioną na zamówienie na "okrągło" czyli meble z giętymi frontami i taki baniaczek będzie się ładnie komponował z całą resztą. To taki trochę warunek od mojej drugiej połówki rybki zyskuja na długości a przecież w malawi to długość jest najważniejsza.

Opublikowano
Nie długość a powierzchnia dna, czyli długość i szerokośc. A w takim profilowanym, to tylko w najszerszym miejscy ma 40 cm.

to co lepsze dla rybek 100x40x50 proste

czy 120x40x50 profil?

nie chcę się długo zastanawiać bo pysie zaczynają mieć ciasnawo