Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar zabrać się za budowę denitryfikatora i pojawiło mi się kilka pytań:

W zamierzeniu chcę "zasilić" go wodą z malutkiego filterka wewnętrznego który teraz mam umieszczony "do góry nogami" i robi za cyrkulację.

Mo on przepływ około 400lph więc wydaje mi się że wystarczy (oczywiście nie wszystko pójdzie w denitryfikator).

Poniżej mój plan:

bez%C2%A0tytu%C5%82u.JPG

Teraz tak:

Chcę rozdzielić wylot z ww. filtra na 2 rurki z czego jedna dalej będzie sobie mieszała wodę, a drugą doprowadzę do denitryfikatora (rura fi40mm o długości 800mm w całości wypełniona ceramiką)

Na pierwszej chcę zamontować zaworek (taki zwyczajny jakie są do regulacji napowietrzania) i zmniejszając w niej przepływ chcę zwiększać przepływ w denitryfikatorze.

Denitryfikator chciałbym umieścić jakieś 5 cm ponad lustrem wody w pokrywie (po pierwsze to nie będzie trzeba jakiejś super mocnej pompy która będzie musiała tą wodę "przepychać", po drugie bezpieczeństwo ponieważ w przypadku jakiejkolwiek usterki wszystko jest praktycznie w baniaku, po trzecie mam miejsce.

No i tu pojawiają się pytania:

Czy macie jakieś praktyczne wskazówki do mojego projektu?

Czy bakterie denitryfikacyjne są jakoś specjalnie "uczulone" na wysoką temperaturę (w pokrywie będę miał 5-6 jarzeniówek o łącznej mocy około 150-200W. Mam 2 wentylatorki w pokrywie jeden nawiew, drugi wyciąg lecz wciąż jest tam cieplutko)

To na tyle reszta pytań prawdopodobnie pojawi się z czasem.

Opublikowano

denitryfiacja zachodzi skutecznie w troche niższej temp niz dla nitryfikacji. jednakze w akwarium nie ma szans na różnicowanie.

Niestety umieszczenie denitryfikatora na wysokości lamp nie jest najlepszym pomysłem. W denitryfikatorze przepływ jest minialny, a musisz uważac aby temp w nim nie wzrosła powyżej 30 C. Jesli przekroczy tą temp. wydajnośc denitryfikacji zaczyna spadać. jak temp. przekroczy 36-38 C to możesz juz zapomnieć o denitryfikacji i o bakteriach w tym urzadzeniu.'

Druga sprawa, nie widze Twojego rysunku.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Podepnę się pod temat, bo na dniach staruje z denitratorem `ala Klub-Malawi, a wyłączam rurowy. Mam pytanie, czy wody wylot z denitratora do akwa może byc puszczony wężykiem nie przeźroczystym takim jak od napowietrzania, czy lepiej 1/2" ogrodowym? Zaworki na wlocie i wylocie dopasuje

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Pozwoliłem sobie na nie-edycję topica, ze względu na brak odpowiedzi ostatnio;)

Mam możliwość otrzymania 3l takich oto bactoballs`ów http://malawishop.pl/index.php?p1568,aq ... 0-7l-20szt

Czy można je dać jako wkład do denitratora z rury kanalizacyjnej, czy raczej ceramikę?

osobiście dałbym bioballe. Łatwo się czyści - wystarczy potrząsnąc denitryfikatorem :), stąd dłuzej działają. No i są zdecydowanie lżejsze.

A weżyk może być większy (nawet lepiej). A zaworkami wyregulujesz przepływ.