Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pół roku temu założyłem pierwsze moje Malawi akwarium 240l ( 120x40x50 ). Od początku pływają w nim Labidochromis caeruleus "yellow" 1+2 ( w galerii dodałem 2 zdjęcia). Po trzech miesiącach urodziło się 5 maluchów.

Chciałem dokupić kilka ryb koloru niebieskiego. W jednym sklepie widziałem Metriaclima callainos (Cobalt Blue Zebra).

Czy ktoś z Was posiada oba te gatunki w jednym zbiorniku? Czy te drugie są agresywnymi rybami?

Ewentualnie w jakim zestawieniu je kupić ?

Proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam

Tomek

Opublikowano

Nie posiadam ich w jednym zbiorniku ale znam oba gatunki. Yellow nie jest terytorialny w niewiele wiekszym stopniu jest tak z callainosem. Kompromisowa dieta też możliwa spokojnie mozesz kupować choć musisz się nastawić u callainosów na 1 samca więc jesli ryby są młode zakup 6 ryb może wystarczyć 1 + 3-4 docelowo to dobry układ

Opublikowano

U mnie pływają oba gatunki (dzięki harisimi za potwierdzenie moich przypuszczeń) + saulosi coral. Z tego co zaobserwowałem to wewnątrz gatunkowo callainos do grzecznych nie należy :) za to jak na razie lekceważy pozostałe dwa; zobaczymy co będzie jak się wybarwią samce saulosi też będą niebieskie :? Z yellowkami powinno być OK