Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Jest to moj pierwszy post wiec z góry sorki jak coś źle napisałem i proszę o wyrozumiałość.

Jestem w trakcie zakładania Malawi i mam mały dylemat z filtracja.Mianowicie biologa mam tetre 1200 a mechanika zamierzam kupic at 203.By bylo fajniej kumpel dal mi za darmo Eheima 2213 (440l/h)i nie wiem co z nim zrobic.

Myslalem by wylot wpakowac za tlo i niech sobie tam miesza,ale nie wiem czy podlaczyc go jako mechanika czy jako biologa...

Macie jakies pomysly na zastosowanie tego trzeciego filtra? a moze schowac go do szafki?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Opublikowano

Ja osobiście jestem zwolennikiem używania pompy zgąbką jako wew filtrację. Zwłaszcza At203 :mrgreen: więc od razu tego Eheima bym z tej funkcji odrzucił. Poza tym on jest za mały na filtrację mechaniczną. 440l/h to bardzo mało. Istnieje również opcja zrobienia z niego biologa, a Tetrę jako mechanik. Tylko mimo to i tak ten eheim wydaje mi się za mały. Zostaw go sobie, na pewno Ci się przyda do czegoś, ale na siłę bym go do akwa nie pakował.

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów.

Jest to moj pierwszy post wiec z góry sorki jak coś źle napisałem i proszę o wyrozumiałość.

witaj.. zawsze jestesmy wyrozumiali :mrgreen:

mechanika zamierzam kupic at 203

dobry wybor- osobiscie nie mialem nigdy ale Szymon go reklamuje jak Adidas swoje koszulki :wink:

z mojego doswiadczenia polece jako alternatywe resuna - fajny filtr, cicha praca.

kumpel dal mi za darmo Eheima 2213 (440l/h)i nie wiem co z nim zrobic.

fajnego masz kumpla :wink: jak bedzie mial jeszcze jeden na zbyciu to chetnie przyjme :D moja tanganika czeka na zakublowanie :wink:

Myslalem by wylot wpakowac za tlo i niech sobie tam miesza,ale nie wiem czy podlaczyc go jako mechanika czy jako biologa...Macie jakies pomysly na zastosowanie tego trzeciego filtra? a moze schowac go do szafki?

imo bedziesz DUZO bardziej zadowolony z tandemu kubel+glowica.. o prawidlowej cyrkulacji wody nie wspomne.filterek schowaj do szafki. za niedlugo moze zalozysz jakis kotnik lub szpitalik..moze sie kiedys przyda..

Z gory dzieki za odpowiedzi.

z dolu prosze :mrgreen:

pozdrawiam.

Opublikowano

Tak na marginesie macie jakis link by kupic taka gabke do pompy at203?

Nie chcialem o to pytac bo to smieszne i blache pytanie,ale kompletnie nie wiem jaka zastosowac.Zwykla za 7zl z marketu czy potrzebna jest jakas inna o okreslonej gestosci czy takie tam?Na forum spotkalem sie z jakimis nr 4 albo 3 ale nie wiem co to znaczy i gdzie to kupic by pasowala do at ewentualnie resuna (zakup jeszcze nie dokonany.)

Opublikowano

zietas pytał również czy ten kubeł nadaje się na cyrkulacje za tłem!

Z tego co widzę nikt nie odpowiedział na to pytanie.

Jestem ciekaw waszych wypowiedzi. :mrgreen:

Opublikowano
Nikt nie odpowiedział, bo nie jest to potrzebne. Przynajmniej ja tak uważam.

Nie jest potrzebna odpowiedz czy cyrkulacja za tłem?

Opublikowano

hehehe dziki za podpowiedzi.Czyli narazie nie bede go zakladal chyba ze wymysle cos sensownego to moze pozniej.

Rozumie ze gabke do at-203 kupic nr 4 tak?