Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
no niezly sprzedawca

Co ciekawe po wpisaniu hasła "pyszczaki malawi obsada" na pierwszym miejscu wychodzi Klub-Malawi. Można z grubsza zapoznać się z problematyka w 15 minut.

ok pod warunkiem że zna się gaunki. Ja kupując nie miałem pojęcia na temat tych ryb.

Opublikowano

Czy kupiłbyś samochód w ogóle sie na tym nie znając pytając o radę tylko sprzedawcy na giełdzie ;) ? Stało się ;( wiadomo wydajesz kasę i dowiadujesz się ze masz ryby nawet 25 cm ... straszne ... co jednak ci poradzić innego niż oddać wszystkie ryby:

demasoni ryba mniejsza ale jedna z bardziej problematycznych ... jeszcze w 240 są obawy czy nie ma za mało wody poza tym potrzebuje sporego stada ...

venustus to krokodyl ...

auratus i lombard ... buźki przy gatunkach już pokazują że wiesz ...

kadango ostatnio widziałem 17 cm samice samiec bywa wiekszy ...

aulonocara 13 cm samiec ryba za duża ...

red-red łagodniejsza ale krówka ...

zostają yellow i maingano

maingano nie jest jakimś olbrzymem ( zdarzają sie wielkie ale to raczej wyjątek niż reguła , 12 cm samiec nie jest olbrzymem bo jest smukły ale to ryba w naturze żyjąca pojedynczo w znacznej odległości od siebie w takim ścisku nawet ten łagodniejszy niż pozostałe melano czarnuszek nie zaprezentuje tego co mógłby zaprezentować a i mordy nie wykluczone

yellow jedyna ryba którą niektórzy polecają do tego akwarium ... dla mnie to jednak trochę pomyłka 12 cm to raczej dla samca norma a i 13 -14 cm się zdarzają ... u saulosi 11 cm to największy samiec jakiego widziałem ( czyli mój 6 latek ) widywałem samce zazwyczaj do 10 cm a samice 8 cm u yellow jest to 12 na 9 cm niby nie wiele ale jednak już na totalnym styku. Polecam więc saulosi w układzie 1 na 3-4 a yellow raczej nie. Gdybyś dokupił jednak z 4-6 sztuk yellow ( celem dobrania haremu ) to jeszcze jest nie do końca dobra opcja ale do zrealizowania. Tak czy inaczej musisz prawie wszystko wyrzucić a więc moze i te 2 ryby i kupić saulosi albo sprengerae albo livingstonii ? Dla mnie istnieje jednak o wiele lepsze rozwiązanie zostaw maingano, yellow dokupując odpowiednio po przynajmniej 4 sztuki z każdego gatunku i kup nowe większe szkiełko np 100x40x40. A jeszcze lepiej kup 120x40x50 i z tego złego może wyjdzie piękne ;)

Opublikowano

dzieki Harisimi za ciekawe wyjaśnienie. Wymienię wszystko na saulosi. Jeżeli chodzi o wiekszy baniak to w tym mieszkaniu mym nie ma szans. Te 80 cm to max.

pozdrawiam