Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zainteresowanie to jest , tylko że moc światła w stosunku do ceny kiepściutka.

Np. dioda mocy 4W odpowiada (jak piszą) halogenowi 50W, mocowanie to samo, widac pojedyńczą diodę za spora soczewką.

Kosztuje 25 eu.

Opublikowano

Jesteś w błędzie:)

Tutaj wcale nie chodzi o moc tylko ilość lumenów z wata i współczynnik PAR a ten jest znakomity:)

Dla zobrazowania , te świetlówki o łącznej mocy 220W zastąpiły w morskim akwarium oświetlenie T5 o mocy 960W.

Nie powiesz mi chyba , że to słaby wynik?

Opublikowano

załóżmy że skoro 30cm kosztuje 110 zł to metrowa kosztowałaby 350zł. świetlówka T5 kosztuje 50zł i po 20 000 h ma 80-90% sprawności. Przy jednej, dwóch świetlówkach chyba się nie opłaca. Ale już taki cluster 10-12 szt to czemu nie.

Opublikowano

Drak , Ty piszesz o diodach o temp. barwowej 6-7000K, ja o diodach 13000K i 20000K , więc wybacz , ale to inna bajka i inna półka cenowa:)

Mutra , zgoda , może w lumenach ma te 80% sprawności(choć przy np. aquastarach , które miałem u siebie sprawność wynosiła najwyżej 50% po roku świecenia), ale nie trzyma temperatury barwowej.

Ja cały czas o tych diodach piszę jako oświetleniu do solniczki, choć jeden z kolegów gdy zobaczył Malawi oświetlone jak morskie , to już nic więcej nie chciał:)

Opublikowano

Ogólnie konkluzja jest taka jak z samochodami "elektrycznymi" : same zalety, gdyby nie ta cena.

Za wcześnie jeszcze lub nie wszędzie będzie zysk (a konkretnie zysk będzie w morskich i tu dokładnei warto się w to bawić).

Wczoraj akurat z powodu padu świetlówki w tarliskowym założyłem klasyczną energooszczędną 14W odpowiednik 75W.

I gra muzyka, tanie i podłączam bezpośrednio do "gniazdka".

O rosliny nie martwie się bo ich brak, a glony rosną żwawo.

Weź teraz porówanaj odpowiednik diodowy do tego w kosztach, wyłożysz się - nie wspominając o dłubaninie.

Bez wątpienia diody są doskonałym źródłem światła (powiedzmy programowalnym na zasadzie coś dla roślin i coś dla oka), tylko trzeba jeszcze poczekać.

Opublikowano

Świetlówki LED są też i na 220V , bez kombinacji , a zakłada się je do zwykłych oprawek T8 , cena 465pln , za 22W :D

Jeszcze co do tych 20000h świecenia , które podają producenci świetlówek T5.

Po prostu nabijanie klienta w butle i to taką wielką :mrgreen:

Kto z Was wymienia świetlówki co 5 lat?

I komu tak długo świecą?

Odpowiedzcie sobie sami.

Opublikowano

No więc właśnie, cena...cena...cena (obojętnie czy sobie sklecisz czy kupisz gotowca)

Jak mi padnie po roku (ja też nie wierze w te deklaracje żywotności) to i tak wyściubie te 5 eurosów i kupie nową, założę i pies trącał firmę.

Trzask prask i po wszystkim,zero konkurencji.

Ale...jakbym miał morskie to poważnie bym się zastanawiał, gdyż morskie ma najwyższe wymagania świetlne co przekłada się dokładnie na zużycie energii.

I tu inwestycja się zwróci – znaczy dokładnie nie wiem czy w Polsce.