Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najważniejsze jest ciasne spasowanie elementów. Ja miałem problem z wciśnięciem głowicy na kubełek podobnie było z zaworami i po takim spasowaniu hula już pół roku zaznaczam ze filtr był używany. Bez wazelinki. koteczek jakie zadanie ma spełnić wazelina?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich znerwicowanych posiadaczy Tetr-y!

Właśnie dziś po kilku dniach od pojawienia się małej rzeczki na podłodze postanowiłem wymienić uszczelkę. Dzień wcześniej rozkręciłem głowicę, bo coś mi tu nie grało. Ciekło po kuble, ale wody pełno było w głowicy. Po elementarnej rozbiórce doszedłem do tego, że to nie wina uszczelki pod głowicą, a pompki którą wtłacza się wodę przy rozruchu. Może drastyczne kroki podjąłem, bo wysmarowałem silikonem miejsca styku filtra z uszczelkami w tym 'tłoczku', ale działa.

Znów jest cichy i nie przecieka - pytanie na jak długo? Na wszelki wypadek nerwosol w pogotowiu.

Pozdrawiam r. :wink:

Opublikowano

c.d. horroru :shock:

Dziś, jak co dzień rano wstałem. Włączyłem telewizor - obejrzałem "TELEEXPRES" i ku mojemu zdziwieniu dostrzegłem kolejny, albo jak kto woli ten sam wyciek na moim kochanym Tetra Tec'ku 1200.

Silikon i nowa uszczelka nie pomogły. pojechałem więc do sklepu i tak jak kupuje się bułki, masło, czy mleko - kupiłem Eheim Professionel 2228.

Szkoda zdrowia i nerw, choć młodym jeszcze, na jakieś wycieki. Nie będę ciągle myślał będąc w pracy, czy mi domu nie zalewa.

Owszem - wolałbym te pieniądze wydać na coś przyjemniejszego, bo mam pilniejsze potrzeby, ale 'łybkom' też coś od życia się należy. A Wam Drodzy

"Radiosłuchacze" dziękuję za pomoc w wyborze - fora jednak się przydają :)

Pozdrawiam i miłego płetwkowania :wink:

PS.: Gdyby ktoś chciał odkupić kompletnego cieknącego Tetra Tec'ka za stówkę to chętnie sprzedam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
c.d. horroru :shock:

Dziś, jak co dzień rano wstałem. Włączyłem telewizor - obejrzałem "TELEEXPRES" i ku mojemu zdziwieniu dostrzegłem kolejny, albo jak kto woli ten sam wyciek na moim kochanym Tetra Tec'ku 1200.

Silikon i nowa uszczelka nie pomogły. pojechałem więc do sklepu i tak jak kupuje się bułki, masło, czy mleko - kupiłem Eheim Professionel 2228.

Szkoda zdrowia i nerw, choć młodym jeszcze, na jakieś wycieki. Nie będę ciągle myślał będąc w pracy, czy mi domu nie zalewa.

Owszem - wolałbym te pieniądze wydać na coś przyjemniejszego, bo mam pilniejsze potrzeby, ale 'łybkom' też coś od życia się należy. A Wam Drodzy

"Radiosłuchacze" dziękuję za pomoc w wyborze - fora jednak się przydają :)

Pozdrawiam i miłego płetwkowania :wink:

PS.: Gdyby ktoś chciał odkupić kompletnego cieknącego Tetra Tec'ka za stówkę to chętnie sprzedam.

a ja powiem tak.....

jestem również w posiadaniu "kochanego filterka terta 1200

około 1 miesiąca wstecz pojawiły sie pierwsze podcieki

raz pokapało a potem spokój, nieraz np tydzień spokój a potem jak znienacka kałuża, wiadomo były wakacje jak miałem jechać gdzieś poza dom choćby na 1 dzień to był horror... co będzie jak wrócę??? akwarium na miejscu czy na podłodze

Ostatnio 2 dni temu rozebrałem całkowicie.podejrzewałem że to spod uszczelki pod głowicą .ale to nie to

wpadłem na pomysł aby rozebrać ten górny plastik od głowicy i podłączyć wszystko oprócz tego. w ten sposób mogłem zaobserwować skąd wycieka.

i sie mi udało.A mianowicie u mnie wyciekało z autostopu za jednym z zaworów.to znaczy autostop (na z wejściu i wyjściu węzy jest dzielony na wpół uszczelką i o ringiem aby można było skręcać wężykami (zaworami w lewo czy tez w prawo) i właśnie z tego miejsca mi cieknie

jak przekręciłem lekko to przestało jak znowu lekko się przekręciło tym połączeniem to ciekło raz lepiej raz gorzej.najszybszy wyciek jaki naliczyłem o 1 kropla /sek wiec aby zapełnił się przegrody w głowicy to chwila moment.Filtr (jego górna głowica ma tak skonstrułowane przegrody ze zawsze będzie wyglądało to jakby wyciek był spod klamr.i niektórzy myślą ze to spod uszczelki głowicowej

U mnie jest ona na 100 % ok.

Co postanowiłem....

- zamówiłem nowy autostop do tego filterka i

-w tym tygodniu zamówiłem pompę AT-203 + gąbka 4 (jako wewnętrzny)

- Tetre przerabiam na biologa (wywalam wszystkie gąbki itp. zasypuje go ceramiką bio

(miedzy innymi aby jak najmniej mieć styczności z filtrem (nie dotykać węży i zaworów myśle że to coś pomoże)

jeśli nie to już nigdy nie zakupie tej firmy (pomyśle o eihemie)

dodam że tetra chodziła bezproblemowo 20 miesięcy

może komuś dopomogłem moimi spostrzeżeniami o nieszczęsnej tetrze

pozdrawiam

Krzyś

Opublikowano

jak będziecie czyścić filtr w łazience to po złożeniu filtra lepiej go nie przenosić za uchwyt , po takim przeniesieniu też tetra ciekła , zawsze przenosiłem łapiąc za spód kubła nie wiem co mnie podkusiło niestety klepki spęczniały