Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam takie pytanie. Od roku mam 110 l. akwarium z pyszczakami. Samice które były w ciąży ( 2 ) przez okres ostatniego miesiąca zdechły nie wypuszczając młodych. Małe też nie żyły jak wróciłem z pracy. Najpierw 1-wsza leżała z otwartymi oczami i buzią ba dnie do góry nogami a jakieś 3 tyg. później red red to samo. Inne ryby mają się świetnie. Podmieniam wodę co tydzień. Napowietrzam też sporo. Rybek mam 11. Pomóżcie. Spotkał się kiedyś z podobnym przypadkiem.

Opublikowano

Krajc za mało danych.

Aby ci ktoś pomógł potrzebny szczegółowy opis zbiornika i jego parametrów.

Możesz zamieścić fotografie.

No i pytanie dodatkowe czy to twój pierwszy zbiornik.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o parametry wody to z tego co wiem to PH jest w normie 8. Azotany i azotyny chyba też bo często robie podmiankę wraz z odmulaniem ale testera nie mam.Znajomy z zoologa doradził mi by przerybić zbiornik by nie dochodziło do napięć. Nie dochodziło do gonitw. ogólnie jest spokój od kiedy jest więcej ryb. Tak to moje pierwsze akwarium z pyszczakami. Wcześniej miałem mniejsze z innym gatunkiem. W zbiorniku mam kamienie na dnie i piaskowce. Inne ryby są zdrowe na oko. pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :shock:

post-8940-14695712123936_thumb.jpg

post-8940-14695712124228_thumb.jpg

Opublikowano
Jeżeli chodzi o parametry wody to z tego co wiem to PH jest w normie 8. Azotany i azotyny chyba też bo często robie podmiankę wraz z odmulaniem ale testera nie mam.

chyba to wiesz co.. moj rower sie nadaje do jazdy po zimie :twisted:

JZnajomy z zoologa doradził mi by przerybić zbiornik by nie dochodziło do napięć.

no a co twoj znajomy powie na obecna sytuacje ?jakie kontrolowane przerybienie ,,, w 100 litrach... omg....

. Nie dochodziło do gonitw

dochodzilo tylko tego nie widziales...

Tak to moje pierwsze akwarium z pyszczakami.

wiec przeczytaj nasz FAQ.. nie po to wlozylismy mnostwo pracy zeby po raz 100/1000 odpowiadac na to samo :mrgreen:

Opublikowano

Dzięki za cenne rady. Napewno skorzystam a faq też czytam lecz wyobraź sobie, że mam też inne zajęcia niż czytanie for przez cały dzień. Widzę, że masz się za eksperta w tej dziedzinie. Pozazdrościć wiedzy. Ja chciałem fachowej porady a nie cwaniakowania.

Opublikowano
Dzięki za cenne rady. Napewno skorzystam a faq też czytam lecz wyobraź sobie, że mam też inne zajęcia niż czytanie for przez cały dzień. Widzę, że masz się za eksperta w tej dziedzinie. Pozazdrościć wiedzy. Ja chciałem fachowej porady a nie cwaniakowania.

zle mnie zrozumiales... chodzilo mi o to ze zanim zaczales hodowac ryby powinienies TU zajrzec, ocxzytac sie od A-Z a pozniej kupic ryby... twoj pan sklepikarz teraz nic nie poradzi, gdyz gdybym z nim podjal podejrzewam prosta dyspute o azotynach i azotanach to odpada ...

uwierz ze tez nie siedze caly dzien na forum. mam dwojke dzieci...... zona akurat w lazience.. wiec korzystam z 20 minut czasu...

a co do wiedzy... nie ma czego zazdroscic.. jeszcze N lat minie nim pojme cokolwiek :mrgreen:

a bez testow niestety nic nie zdzialamy :evil:

Opublikowano

Sławek słusznie prawi: bez testów będzie ciężko. Zakładając że napowietrzanie jest w normie najbardziej prawdopodobne są dwie sytuacje:

1. Zatrucie azotynami: wskazywało by na to to że padają inkubujące samice które z racji gorszego przepływu wody przez skrzela są bardziej podatne na niedotlenienie. Fakt że reszta ma się dobrze nie pasuje do tego rozpoznania (pod warunkiem że potrafisz faktycznie rozpoznać anomalie w zachowaniu reszty ryb)

2. Pobicie: W twoim zbiorniku to najbardziej prawdopodobne, Znowu predysponowane są samice inkubujące.

Ogólnie o zbiorniku: Redy w takim słoiku to nie jest dobry pomysł, Reszta ryb tym bardziej woła o pomste do nieba. Obsada jest tragiczna, nie masz testów, nic nie napisałeś o filtracji, prawdopodobnie karmisz ryby w nieodpowiedni sposób (przy Twojej obsadzie to nieuniknione). Musisz uzupełnić wiedzę i dostosować obsadę do zbiornika który posiadasz. Inaczej będziesz miał spore problemy. Malawi ma to do siebie że jest miłe, niekłopotliwe i bezstresowe pod warunkiem że umiesz się nim zajmować. W przeciwnym razie problemy pojawiają się non stop.

Opublikowano

dzięki za rady. Filtry mam w tej 100 l bańce firmy aqua szut wewnętrzne senior 750 i turbo 750. Świetlówki naturalne Daylight 6500K x 2. Nocne zrobiłem na bazie Led. A co myślicie o zmianie podłoża z czarnego bazaltu na piasek budowlany. Czytam sporo i nawet książkę o malawi kupiłem i na bieżąco rozwijam swoją wiedzę a baniak dostałem od narzeczonej i spośród różnych rybek wybrałem pyszczaki w zoologu. Niestety ciężko mi było wybrać odpowiednią obsadę do akwa. Jutro kupię tester NO2 i NO3. Słusznie zrobię?? Zacznę może częściej podmieniać wodę. Oby to pomogło.