Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czym usowacie zacieki na akwa. Tzn. jak wiadomo wode mamy twarda a takowa jak gdzies poleci po zewnetrznej stronie akwa i zaschnie to pozostawia slady kropli, ktore ciezko usunac szmatka wilgotna. Wiec ja co jakis czas troche denaturatu na szmatke i jazda akwa z 3 stron. Ale moze ktos z was ma inne sposoby na czyste szklo?? Chetnie poslucham.

Posted

nie no raczej myslalem o czyms mniej "inwazyjnym" nozykiem to mozna szklo porysowac.

Moze jakis srodek co rybkom by nie zaszkodzil albo jakies babcine sposoby na czyste okna??

Posted

najlepszy jest Mr.Muscle - bezsprzecznie... szczególnie jak mi rozchlapią przy karmieniu :P

(oczywiście z zewnątrz... psikam na szybę i ściereczką do sucha)

Posted

Najważniejsze to nie zapuścić akwarium. Ja czyszcze szybe z zewnątrz przy każdej podmianie. Biore szmatke nasączoną płynem do czyszczenia i myje całą szybę, potem tylko sciągaczka do wody i gotowe. Wszystko zajmuje 2min. Jak są jakieś zacieki albo ślady od palców to denaturatem. Na zacieki z kamienia spróbuj octu albo roztworu kwasku cytrynowego. Jak to nie pomoże to ostrożnie można nanieść na zaciek np fosol i po 5 minutach zetrzeć. Nożyka nie polecam bo możesz sobie porysować szybę.

Posted

Ostro jedziecie widze :) Ja nigdy w zyciu nie wyczyscilem szyby akwa zadnym plynem do mycia szyb. Zawsze szmatka troche denaturatu i jazda szorujemy :) Ale widze ze nie ma co sie meczyc tylko plyn do okien. Oczywiscie akwa nie mam zapuszczonego tylko draznia mnie male kropelki wyschnietej wody i jak codziennie nie przetre to pozniej je ciezko usunac. No ale teraz z plynem do mycia szyb to powinno pojsc gladko:)

Posted

W akwa z pokrywą Rynkara nie mam zacieków w akwariach z plastikiem różnie bywa ;). Zawsze czyszczę płynem do mycia szyb najważniejsze aby ten nie dostał się o baniaka a więc odpowiednie nanoszenie na szkło lub bezpieczniejsze na szmatkę. W przypadku akwarium mojego syna który oczywiście nie dba o nie tak jak powinien czasem muszę zastosować ocet.

Posted
z plastikiem różnie bywa ;)

Niestety tego typu pokrywy, szczególnie przy pracach pielęgnacyjnych, trzeba zawsze zdejmować. Co w połączeniu ze skraplającą się parą wodną za zwyczaj daję efekt w postaci kałuży wody :? . Jak nie na ściankach akwarium, to na podłodze pokoju na pewno :wink: . Po pewnym czasie dochodzi się do wprawy, lecz nie oznacza to jednak, że zacieków nie ma. Jakoś dziwnie pojawiają się, gdy proszę kogoś np. o wyczyszczenie filtra lub podmianę wody :D . Dlatego zawsze w pogotowiu mam taki papierowy ręcznik kuchenny; w razie potrzeby nie trzeba biegać po całym domu w poszukiwaniu ściereczek, ręczników i takich tam. Osobiście uważam, że na świeże zacieki działa lepiej niż wszystkie szmatki i środki chemiczne.