Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poniewaz forum czesto szokuje kreatywnoscia kolegow ...w oczekiwaniu na czesci zamienne do kubelka chcialem podrzucic temat tego rodzaju :

mam za tlem Fluval Surface Skimmer jest on podlaczony do kubla ....Po ostatnich przypadkach chce zrezygnowac z filtracji zewnetrznej pytanie czy ktos ma pomysl na podlaczenie skimmera z filtrem wewnetrznym czy pompa cyrkulacyjna z jakims osadnikiem, filtrem ...nie mam pomyslu...moze ktos zaskoczy...

http://www.pwss.se/image.php?productid=3380

post-8059-1469571212255_thumb.jpg

Opublikowano

teraz mam 2 kratki wlotowe jedna przy dnie a 2 rowno z powierzchnia wody za calym tlem gabka filtracyjna .kubel podlaczony jest przez skimmer tak jak na zdjeciu po 2 stronie akwarium mam pompe cyrkulacyjna tak ze woda przechodzi przez gabke na prawie calej dlugosci akwarium tam tez ukryta jest grzalka , a za wylotem z kubelka jest zamontowana rowniez lampa UV...normalnie kiedy wszystko bylo sprawne woda krysztal...teraz dziala tylko filtracja wewnetrzna i powierzchnia wody nie jest juz taka jak wczesniej.Poniewaz nie mam pewnosci ze taka awaria jak teraz sie nie powtorzy zastanawiam sie czy jest wogole mozliwe wyeliminowanie kubla i zastapienie go czyms wewnetrznym.Juz nawet nie w kontekscie tego zbiornika tylko przy nowym projekcie opartym na modulach ...

Opublikowano

Jasne że możesz zdać się na filtrację wewnętrzną, przyjemnościowo będzie znacznie więcej.

Tylko że trzeba to sobie zaprojektować jak powiedzmy sumpa, czyli komory/wkłady.

A co z tą wodą się pogorszyło?

Opublikowano

skimmer jest nieczynny i wod na powierzchni ...nie jest taka jak wczesniej.. Robie czesto wymiane wody zeby przeczekac.....az dojdzie ta p.. uszkodzona czesc .A wazna rzecz ryby zaczely sie przyzwyczajac do Dainichi...:).

Opublikowano

Juz zaczynalo mi brakowac tego miarowego "pomruku"...:)

Dziekuje wszystkim za rady i wszelka pomoc. W takich sytuacjach forum klubowe jest jednak nieocenione.Jestem bardzo zadowolony ( ryby widze rowniez)ze sytucja znalazla szczesliwe zakonczenie ....

post-8059-14695712127016_thumb.jpg

Opublikowano

wlasnie dostalem wiadomosc od samego producenta ...wyslali te czesc ...i tu wazna uwaga...calkiem calkowicie za darmo ... szacunek.....Zapowiada sie ze bede mial maly zapasik tych czesci...Tego sie nie spodziewalem...

• 3 tygodnie później...