Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy baza malawi jest dalej aktualna i pulpican wciąż należy do Metraclimy?

Bo wczoraj zakupiłem stadko pulpicanów do msobo, i tu zonk, byłem przekonany że to odmiana afry :/

Skrzyzują się z msobo?

Opublikowano

Obydwa gatunki należą do ryb z rodzaju Metriaclima, ale nie obawiaj się krzyżówek w tym przypadku - to całkiem inaczej wyglądające ryby.

To, że ryby należą do jednego rodzaju nie oznacza, że występuje ryzyko krzyżówek.

Opublikowano
Baza czeka na chętnego redaktora.

Czy coś się zmieniło w przypadku pulpicanów, jeśli chodzi o ich przyporządkowanie do rodzaju ? Z tego co się orientuję, to w przypadku tych ryb powszechnie używaną nazwą jest również Pseudotropheus sp. 'kingsizei', ale jeśli chodzi o taksonomię to rybki te w dalszym ciągu pozostają zaklasyfikowane do rodzaju Metriaclima. Chyba, że się mylę to chętnie swoją wiedzę zaktualizuję ;-)

Opublikowano

Porównywałem samice pulpicana do afry cobwe, przecież są niemal identyczne :/ i wybrałem pulpicany z przekonaniem, że sa to afry. Z powodu wewnetrznej budowy ciala włączyli pulpicana do metraclimy?

Opublikowano
Baza czeka na chętnego redaktora.

Zadanie nie łatwe, pomocna przy redagowaniu może być ta baza:

http://www.fishbase.org/Country/CountryChecklist.php (badania naukowe wraz z referencjami) 473 lista niekompletna, oraz ta lista zagrożonych gatunków ( na górze skala zagrożenia -ta kropla na pasku) http://www.iucnredlist.org/ wiele z naszych akwariów jest na tej liście, choćby taki popularny saulosi :( .

Opublikowano

Nie jesteśmy pierwszymi którzy próbowali zrealizować taki pomysł.Ale chciałbym uniknąć przepisywania innych baz. Najlepiej gdyby w naszej znalazło się coś unikalnego, np. wrażenia z hodowli gatunku przez klubowicza, jakieś ciekawostki czy inne atrakcyjne rzeczy. Oczywiście poprawna taksonomia to priorytet.

Opublikowano

No tak, fajnie jakby można było robić zestawienia ryb z cyklu "obsada w moim akwarium". Klikasz zbiornik (size), klikasz rybę i wyskakuje zestawienie dobrane do tego. Zdaję sobie sprawę z wykonania tego. Na razie nie podejmę się tego bo planuję coś innego na potrzeby forum ale ciągle coś mnie odciąga od zajęcia się pomysłem-co prawda drobny ale może użyteczny, na razie nie mówię szczegółów puki czynów nie wprowadzę -jak to miałeś wcześniej nabe w podpisie :) bo te NO3 -zieje zgrozą.