Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie podłączyłem nową pompę Aquabee UP3000 zamiast AT-203. Dmucha pięknie, ale jest dość głośna( głośniejsza od Atmana). Czy te typy tak mają, czy jej przejdzie? Jak jest z jej głośnością poza akwarium( myślałem o filtracji narurowej)?

Opublikowano

Hmm, na moje to te pompy sa "dosc" glosne. Jesli montujesz je, nazwalbym to w standardowy sposob, zarowno w, jak i poza akwarium.

Jesli ja mialbym za duzo kasy na pompe, kupilbym raczej quite one, albo deltec'a, eheim'y z wyzszej polki tez sa zdecydowanie cichsze. Tylko, ja nie wiem co dla Ciebie znaczy "dosc glosna" bo to wrazenie raczej subiektywne :) Na obrone aquabee powiem, ze istnieja sposoby na wyciszenie glowicy.

..a moze problem to po prostu nieodpowiednie odpowietrzenie?

Opublikowano

mam up2000 i up3000

3000 jak się rozpędzi to może denerwować, ale tylko w standardowym ustawieniu...

nie wiem do czego i jak jej używasz, ale ja mam obie pompy zrobione tak, że w dużej gąbce (atman nr 5) wyciąłem wnętrze (w połowie gąbki) i do tego wsadziłem pompę - a to luzem za kamień w akwa... tylko je jej nie stosuje jako wewnętrzny więc mogłem luzem...

do tego miękki wąż i raz na dwa tyg smaruje kapką oleju trzpień... i cichosza :wink:

drugą mam w zamkniętym "sumpie" pod złozem i jest słabsza, więc wogóle nie wiem że ją mam