Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja zawsze rozmrażam w naczyniu z woda a póżniej przelewam przez drobne sitko. Woda z mrożonek zawiera bardzo duże ilości fosforanów co może być przyczyną nadmiernego i niekontrolowanego rozwoju glonów( nie mam tu na myśli zielonych dywaników). W swoim zbiorniku nie dopuszczam do przekroczenia poziomu 0,1mg/l. Zauważcie jaki jest stosunek procentowy wody do pokarmu w kostkach.

A możesz mi uprzejmie powiedzieć jakim testem mierzysz te fosforany?

I skąd ta teza , że woda z mrożonek zawiera fosforany?

Opublikowano

Testy to niestety nie Rowa czy Tunze, kropelkowy JBL(czekam na Saliferta). Co do poziomu to faktycznie pojechałem nie 0,1 a 0,5mg/l(mea culpa). Natomiast co do zawartości fosforanów w wodzie z mrożonych pokarmów to czytałem o tym m.in. w opisie wkładu do filtra PhosEx ultra, jak również sprawdziłem to "doświadczalnie" stosując często mrożony pokarm w jednym z akwariów.

Opublikowano

Muszę Cię niestety zmartwić , nawet Salifert czy tunze są jeśli chodzi o fosforany , do...bani.

Jedynym miarodajnym , jest też niestety Rowa , a to ze względu na cenę.

Jeszcze zostaje miernik Hanna:)

Na pocieszenie , w USA kosztuje tylko 200$:)

Co do tych fosforanów , to ihmo jakiś marketingowy bełkot , bo co za różnica czy podam mrożoną czy żywą dafnię?

No chyba , że w trakcie mrożenia wydzielają się z niej fosforany :mrgreen:

Opublikowano

Nie chodzi o cenę:)

Chodzi o to , że Rowa jest powtarzalna, inne testy niestety nie:(

Chociaż przy fosforanach znając opinie fachowców , nie jakiś "podszywających się" , najpewniejszy jest kolorymetr , czyli miernik Hanna.

Ale z drugiej strony , nasz sanepid , do zwykłych pomiarów wykorzystuje właśnie testy Rowa:)