Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja moim skromnym zdaniem zaproponuję mniejszego (nie znaczy że mniej hardego) brata Auratusa a mianowicie Melanochromis Dialeptos.

Naprawdę super rybki mój 5cm samiec zajął 1/3 baniaka i goni skutecznie 10cm samce Rdzawego i Saulosi.

Do tego będziesz miał 2 nowe kolorki w akwa i do tego w poziome pasy a nie same pionowe :)

PS. Sorki nie doczytałem postu Hariego uprzedził mnie z tymi Dialeptosami.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

zdecydowanie przy tych rybach saulosi miałby przechlapane.

Zostań przy dwóch gatunkach.

Po drugie podobny kolorystycznie samiec saulosi- starajmy się unikać podobnych kolorystycznie ryb w akwarium.

Opublikowano

Wentyl kilka słów ode mnie jak Ci coś to pomoże.

Ja w swojej 240l trzymam właśnie demasoni z msobo magunga. Samiczki tego drugiego gatunku są pomarańczowe, a samce granatowe - fajnie kontrastuje z demasoni. Na chwilę obecną Z tego co zaobserwowałem mam 2+6 demasoni i 1+5msobo. Co dziwne samiec msobo i demasoni mają na dobrą sprawę prawie ten sam rewir z prawej strony akwa i nie wchodzą sobie w paradę. Msobo ma jakieś 8cm a demasoni 6,5. Agresja damsoni przede wszystkim ogranicza się (jak narazie) do naganiania pozostałych osobników swojego gatunku na lewą stronę akwa. GDy przesadza zdarza się, że samiec msobo stanie mu na drodze (czasami nawet samiczka) i ten odpuszcza.

Opublikowano

Podepne się pod temat...

Też chciałbym coś dołożyć do moich demonków i myślałem nad red-red... czy ktoś może mi powiedzieć czy takie połączenie ma jakieś szanse w 200l? Żywienie chyba ok?

Opublikowano

200l jest za male na estherae, odpusc. Z reszta, dla demasoni to tez przyciasny zbiornik.

Mialem kiedys redy z demasoni w 240l. Demasoni kieruje swa agresje glownie do osobnikow swojego gastunku. Redzik to taka krowka, ktorej demasoni nie wchodza w parade. Polaczenie moim zdaniem bardzo dobre, ale w 375l.

Opublikowano

sabotage dzięki za szybką i treściwą odpowiedź...

wiesz, korci mnie żeby wziąć mały harem redów bo żonie strasznie sie podobają a jak podrosną to będe się jej starał przetłumaczyć że w tym akwarium jest im ciasno i albo trzeba je będzie oddać do zoologa gdzie będzie im źle i smutno albo zmienić akwarium na 150cm xD

Troche ją już znam i wiem że zgodzi się na zmiane akwarium... w tym czasie nakręce jeszcze bardziej wójka na malawi bo strasznie się zajawił i zastanawia się nad założeniem... chciał nawet żeby mu założyć coś gabarytów tego mojego więc może uda się pogonić moje w całości poza obsadą i za stosunkowo niewielką dopłatą zyskać 175l albo szarpnąć się bardziej i zalożyć 200cm... ale tutaj musze jeszcze wynegocjować przemeblowanie pokoju ;D

Ale przyznasz... główka pracuje co nie? :D

wezme 10młodych redów 3cm, moje demasony mają też po 3, tylko trzy samce wybiły na ok 4cm... zobaczymy co się będzie działo ;)

Opublikowano

Aaa, to masz taki szatanski plan?;) To, jak najbardziej. Przy tak mlodych rybach Twoj litraz bedzie OK. Przy doroslych, litrow bedzie za malo. Przy 375l bedziesz mogl sobie pozwolic na 3 a moze i na 4 gatunek. Powodzenia.

PS Skoro liczysz na powiekszenie zbiornika, kup moze stadko pawiookich - one szybciej rosna :mrgreen:

Opublikowano

Hehe, zostane przy redach, wiesz, mam szacun dla demasonów, mają dranie charakterek, ale jakoś tak monotonnie w akwarium, niby sie nie chowają, chociaz mają gdzie, pływają przeganiają się, nie czują lęku, ale wszędzie te niebiesko-czarne pasy, bardzo mi się podobają, ale potrzebuje to czymś rozjaśnić, redy wydaja mi się dobrym rozwiązaniem bo i samiec i samica w ciekawych jasnych odcieniach.

W weekend pozbyłem się wszystkich 6'ciu glonków, bo jak tylko coś porosło tło to na rano znów było sterylnie, cztery z nich były czarne a dwa złote, i tak mi siedzi teraz ten złoto-żółty kolor uwydatniony przez Aqua i Power Glo że musze miec coś żółtego ;)

A jeśli już będe miał redy i zauważe że jest im przyciasno to uwierz mi, zrobie wszystko żeby wdrążyć mój plan w życie xD sesese

O.T. może ktoś mi podrzucić jakiś link do art. o łapaniu pyszczaków bez demolki? Bo czytałem że gdzieś na portalu jest taki ale nie moge znaleźć, a przeżycia z ostatniego weekendu związane z łapaniem glonojadów do 4 w nocy nie napawają mnie optymizmem przed zbliżającą się dużymi krokami koniecznością odłowienia dwóch samców demasoni... dzięki za pomoc =.=