Skocz do zawartości

Czy wszystkie samce tak mają... kreska na oku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

saulosi, socolofi, yellow, luhuchi, daktari i wszystko inne co mam lub miałem nie miało takiej kreski ( po patrze jeszcze w klubie )... ryby z takimi paskami na oku już widziałem hmm może z czegoś to wynika ale na pewno nie z dobrego samopoczucia chyba że wszystkie moje ryby zawsze czuły sie fatalnie ... a jakoś w to nie wierze :mrgreen::wink::P

Opublikowano

moze to dziwne co napisze ale gdy mialem 3 samce yellow 2 najwieksze poprostu tepily 3 mniejszego i on nie mial tej pregi na oku , po odlowieniu najslabszego osobnika 2 najwieksze samce czuja jakby respekt do siebie nie biora sie juz za pyski, a wrecz przeciwnie wydaje sie jakby unikaly kontaktu. podobnie ma sie to do moich samic na 4 samice 1 najwieksza co regularnie podchodzi do tarla posiada ta prege i caly czas przegania inne samice. odziwo podczas inkubacji przeszkadza innym mniejszym samicom w odbyciu tarla . i tu nasuwa sie pytanie czy takie zachowanie jest oznaka dominacji w poszczegolnej grupie haremowej ?

Opublikowano

Być może tak jest gdy ryby taką pręgę posiadają być może ukazuje się ona gdy ryby dobrze sie czują lub są wysoko w hierarchii ale gdy takiej pręgi nie posiada żaden osobnik to oczyiście ta zasada nie ma szans na zrealizowanie ;)

Opublikowano
niestety samica ktora regularnie nosi mlode posiada tez owa prege

No to teoria obalona, chyba że to transwestyta a ikrę nosi żeby zrobić przysługę koleżankom :lol:

Opublikowano

Teoria nie teoria. wg mnie niektóre gatunki po prostu taką kreske mają. Jestem w 100% pewny ze jest to "norma" u samców p. perspicax. Jest masa zdjęć którymi można udowodnić teze.