Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki, po cichu właśnie na Twój odzew liczyłem. Czytałem, że masz takie właśnie maskownice, no i z tego co widziałem w galerii - najładniejsze (przynajmniej moim zdaniem) akwa. A powiedz jeszcze, czy potrzeba w tym PCV robić jakieś otwory, skoro z jednej strony filtr wewnętrzny i tak nie będzie zasłoniety? (Będą 3 ściany, boczna i tylna szyba akwa oraz przednia z PCV).

Opublikowano

IMHO nie potrzeba robić żadnych dziur czy otworów w PCV. Maskownicę montujesz po to, aby nie było widać gąbki czy filtra.

Pamiętaj tylko o zostawieniu 1,5-2cm luzu między gąbką a maskownicą (analogicznie w przypadku odległości gąbki od tła).

W przeciwnym razie filtr będzie słabiej zbierał zanieczyszczenia.

Na szczęście ja mam ten problem z głowy, pozbyłem się gąbek ze zbiornika. :mrgreen:

Opublikowano

Tak się zastanawiam ile maskownica musi wystawać poza linię filtra, żeby patrząc pod dowolnym kątem na róg akwa (ten, w którym znajduje się mechaik) nie było go widać? Ale to już takie gdybanie :) Bedę musiał zrobić jakiś test np. przy użyciu styropianu, aby to sprawdzić. Raz jeszcze dzięki.

• 2 lata później...
Opublikowano

Pomysł przedni z tą maskownicą. Mimo, że mam miły serpentynit na zasłone po głowie chodzi mi maskownica ale aarset bo boję się bigosu jak pysie podkopią "serpen-zasłone". Nie wiem czy przyssawki będą współgrały ze spienionym PCV (planuje dać na ścianę tył + prawy bok). Próbował ktoś? Odklejają się czy nie?

Opublikowano
Przyssawki nie będą się trzymać PCV - sprawdzone

A u mnie się trzymają, co prawda głowica dość słaba bo 1200l/h ale nie odpada.Powiedziałbym że trzyma mocno.Pewnie dużo zależy od samych przyssawek...

Opublikowano
Albo od PCV, u siebie testowałem 3 rodzaje przyssawek i wszystkie odpadają :???: ba nawet silikon z czasem puścił.

...ajajaj no to szału nie ma. Zwłaszcza, że mam ciężką głowice (circulator 2000). Trzeba będzie pokombinować. A może zapodać 100cm (akwa 120cm) oraz prawa ściana ze spienionym PCV + maskownica np. w odwrócone T. A pozostały pasek 20cm od zewnątrz dać jakaś przyklejoną prowizorkę pomalowaną w kolorze spienionego PCV. W ten sposób uzyskam 20 cm czystego szkiełka na przyssawki? Co Wy na to? Lekka Ameryka się robi..