Skocz do zawartości

Strop w prawie nowym budownictwie a ciężar w granicach 1700

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem ze na tym forum były już przerabiane tematy wytrzymałości stropu ale nie na takie gabaryty jak moje akwa. Stelaż zrobiony szkło sklejone i czeka na zalanie. Przez głupi przypadek podczas rozmowy z jednym kolesiem dowiedziałem się że mój strop możne nie wytrzymać takiego obciążenia.

Dla rozjaśnienia sprawy podam że mieszkam w prawie nowym budownictwie (rok skończenia bloków 1997) na czwartym piętrze (ostanie), wymiary szkła to 270*70*65 do tego stelaż z profili metalowych obitych płytą, sump 1/3 pojemności akwa około 300l. Licząc wagę z dość dużym zapasem wszystko będzie ważyć około 1700kg. Szkło będzie stało krótkim bokiem przy przy ścianie gdzie są okna (czyli ściana nośna) i długim bokiem przy ścianie dzielącej dwa mieszkania (tez prawdopodobnie nośna).

Szanowni koledzy czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi czy mam się czego bać czy mam stawiać i zalewać.

Byłem u firmy która budowała te bloki J.W Construction po odwiedzeniu około 10 osób nie dowiedziałem się nic (miałem wrażenie że mnie tam nie chcą widzieć) okazało się że jest tylko jedna osoba która projektowała te budynki i akurat jest na urlopie, a najlepiej jak złoże pismo z zapytaniem o co mi chodzi to od miesiąca do trzech dostanę odpowiedz. Jak dla mnie trochę za długo i już wiem jaką (Polskie normy przewidują obciążenie stropu 150kg/m/2 czyli ma Pan za duże obciążenie).

Jest to sprawa dość pilna jak dla mnie i byłbym bardzo wdzięczny za jakieś rady i pomysły.

Pozdrawiam szulo.

Opublikowano

Sciana okienna raczej nie jest (i nie będzie) ścianą nośna, dzieląca dwa mieszkania tak.

O ile wiem rozwiązanie jest takie że dzielisz obciążenie między scianę nośną a podłogę.

1700 to juz faktycznie może być na granicy rezerwy obciążenia nawet jesli postawisz przy samej ścianie nośnej (na której opiera się podłoga).

Ale jeśli podzielisz obciążenie to wyjdzie ci 850 przy ścianie nosnej a to już będzie się mieścić w granicach bezpieczeństwa - dla ściany nośnej przenoszacej obciążenia pięter taka liczba nie będzie wielka, a Ty dodatkowo mieszkasz na ostatnim więc twoja ściana nic konkretnego jeszcze "nie przenosi".

Trzeba ci sasięgnąć rady jakiegoś inżyniera budownictwa, bo sam nie jesteś w stanie oszacowac ani wyjśc z korzyścia dla siebie z tej sytuacji z jakimś sensownym i praktycznym rozwiązaniem.

Co oznacza wpraktyce taki podział ? Prawdopodobnie to że "płyta" na której stoi akwarium z jednej strony jest zamocowana do ściany (dajmy na to w 4 punktach) na solidnych kołkach,a z drugiej strony podparta "nogami".

I oczywiście całośc przed postawieniem zbiornika prezyzyjnie wypoziomowana - dokładny rozkład ciężaru między podparcia.

Opublikowano

Muszę Cię zmartwić ale podejrzewam że nikt z JW Construction nie da Ci zapewnienia o tym że to wytrzyma (na pewno nie na piśmie bo powiedzieć to Ci mogą)

Jeżeli PN mówi tak, a nie inaczej oni robią zgodnie z tą normą.

Nikt nie weźmie odpowiedzialności za to co tam może się wydarzyć.

Wg mnie powinno wytrzymać.

Z tego co pamiętam to oni ściany nośne leją z żelbetu, a działówki z gazobetonu (z tego co pamiętam jak budowali niedaleko mnie - mieszkałem koło M1)

Jeżeli jesteś pewny że jest to ściana nośna (obydwie) to powinno wytrzymać.

Nawet jeżeli spojrzysz na to ze strony praktycznej to na tym stropie nie raz widziałem kilka palet cegieł i wszystko ładnie pięknie stoi.(na palecie jest 416 cegieł przy średniej wadze 3-3,5 kg co daje 1248-1456 kg).

Nie jestem pewny jak to będzie wyglądało przy stałym obciążeniu stropu.

Opublikowano

co do wagi 1700? z zapasem no nie wiem

akwa 270x70x65 daje 1228,5 l + 300l sump = 1528,5 l

a waga szkla , waga stelaza i wystroj (piasek skaly)bo wejdzie w taki baniak wejdzie

Opublikowano

Dokładnie,a więc trzeba znać szacunkową wagę końcową całości.

Na "skałach" da się zaoszczędzić znacznie wagowo wykonując je DIY, piasku też nie trzeba sypac na 5cm na całej powierzchni...

Przy takich rozmiarach warto się już przyglądać drobiazgom bo one w takim rozmiarze przejdą w wagę i to sporą.

Np zamiast klasyczny profili metalowych zastosowac dużo lżejsze i wytrzymalsze na nacisk z góry profile rurowe jako nogi.

Opublikowano

Z tego co pamiętam to oni ściany nośne leją z żelbetu, a działówki z gazobetonu (z tego co pamiętam jak budowali niedaleko mnie - mieszkałem koło M1)

Dokładnie to są te bloki przy M1

co do wagi 1700? z zapasem no nie wiem

akwa 270x70x65 daje 1228,5 l + 300l sump = 1528,5 l

a waga szkla , waga stelaza i wystroj (piasek skaly)bo wejdzie w taki baniak wejdzie

W akwa faktycznie wchodzi 1228,5l ale od tego trzeba odjąć wagę piasek mam 125kg i skały około 300kg które tez trzeba odjąć od pojemności akwa wychodzi około 803,5 kg minus jeszcze tło które robię z cr czyli do zbiornika wejdzie około 750 litrów. Do tego trzeba dodać sump pojemność 300l ale wiadomo ze nie będzie tam tyle wody liczę na około 100 - 150l + waga szkła i sumpa (szkło około 200kg i sump około 60kg) no i stelaż około 100kg. Wiec te 1700kg to jest taki ciężar naprawdę już maksymalny. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Dokładnie,a więc trzeba znać szacunkową wagę końcową całości.

Na "skałach" da się zaoszczędzić znacznie wagowo wykonując je DIY, piasku też nie trzeba sypac na 5cm na całej powierzchni...

Przy takich rozmiarach warto się już przyglądać drobiazgom bo one w takim rozmiarze przejdą w wagę i to sporą.

Np zamiast klasyczny profili metalowych zastosowac dużo lżejsze i wytrzymalsze na nacisk z góry profile rurowe jako nogi.

Niestety stelaż jest juz gotowy z profili 50*30*3 jest podzielony na 4 części (wzór stelaża Misyo).

Myślę czy nie postawić całej konstrukcji na płycie a stelaż przykręcić na kotwice (10szt) do ściany moim zdaniem na pewno to odciąży podłogę w jakiś sposób.

Jutro podobno koleś z J.W wraca z urlopu pójdę do niego możne dowiem się czegoś na temat materiałów i całej konstrukcji.

Opublikowano

Można i tak, w końcu w tej sytuacji i tak raczej nic innego nie wymyślisz (gotowe).

Ale jak mysle tak czy inaczej bez podzielenia obciążenia się nie obejdzie.

Tylko naprawde wówczas bardzo ważne będzie wypoziomowanie całości (nawet w trakcie zalewania sprawdzanie co ileś litrów wypoziomowania bo nie wiadomo jak się konstrukcja będzie odkształcac pod obciążeniem, czy równomiernie), bo nogi to wytrzymają ale "kołek" może ściąć.

Opublikowano

Dominik myślę że to wytrzyma tym bardziej ze ta ściana za akwa i stropy są żelbetonowe!! Dodatkowym plusem jest to ze nad Twoim akwa nie ma jeszcze 3 pięter a tylko TWOJA SYPIALNIA. :)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.