Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad hodowlą w przyszłości mbuna razem z Dimidiochromis compressiceps. Chce połączyć stado dorosłych mbuna ( kilka gatunków które obecnie hoduje ) z młodymi drapieżnikami. Czy ktoś eksperymentował w ten sposób, ewentualnie ma doświadczenie z Dimidiochromis compressiceps ?

Nie podaje wielkości zbiornika ponieważ dopiero mam dopiero go nabyć więc jest to sprawa otwarta.

Opublikowano

Odradzam i to bardzo mocno.

W ten sposób nie eksperymentowałem z takim połączeniem natomiast Dimidio mam, mbuna była wczesniej więc jej zachowania tez znam.

Co do połączenia zwłaszcza młodych dimido z dorosłą mbuną to pozwole sobie wysnuć wniosek że mbuna będąć w zdecydowanej przewadze liczebnej moga dimidio "zajeździć" a już napewno bedzie on niedozywiony bo Dimidiochromis jest 100% rybożercą i miesna diete potrzebuje a mbuna wręcz przeciwnie. Inna sprawa że sposób pozywiania się dimidio jest dośc specyficzny - on po prostu poluje - na granulki pokarmu też. I zanim on jakąś granulkę lub płatka upoluje to mbuniaki zezrą wszystko. Faktem jest że u dorosłej mbuny to mu pokarmu w postaci małych rybek nie zabraknie ale mimo wszystko kwestja żywieniowa jest problematyczna choć najwieksze obawy miałbym jednak pod kątem różnych zachowań tych ryb bo zachowania w tym sprawa przeganiania i ataku tych ryb jest zupełnie inna i one sie nie zrozumieja.

Natomiast jezeli Dimidio osągnołby wiek dojrzały i nie zostałby zameczony przez mbuniaki to pozostałoby Ci sie tylko za nie pomodlić. Dorosły samiec jest przepiekny - ja swojego uwielbiam - ale czasami zwłaszcza jak jest tarło to zastanawiam sie czy go nie oddać, ręczę Ci że ma spore możliwosci destrukcyjno/mordercze.