Skocz do zawartości

Sera Nitrivec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie, chciałem zapytać czy przy dojżałym zbiorniku ok 9 miesiecy mogę raz na jakiś czas wlać mała buteleczkę nitrevicu 50ml na raz?

Opublikowano
Witam wszystkich serdecznie, chciałem zapytać czy przy dojżałym zbiorniku ok 9 miesiecy mogę raz na jakiś czas wlać mała buteleczkę nitrevicu 50ml na raz?

Możesz tylko po co skoro masz dojrzały zbiornik?

Opublikowano

jeśli masz prawidłowy cykl azotowy w dojrzałym akwa lepiej wlej za te pieniądze w siebie piwo niż do baniaka bakterie ... IMHO of kors :mrgreen:

Opublikowano

Tak jak pisze Hari , zdrowiej dla Twoich nerek , jak i dla akwarium.

Mogłoby się wydawać , że dodając bakterii zwiększamy , polepszamy filtrację .

Nic bardziej mylnego.

W dojrzałym , ustabilizowanym systemie ilość bakterii jest na takim poziomie na jakim jest optymalna podaż pokarmu oraz miejsca na osiedlenie.

Dlatego mimo że podwyższyłbyś "liczbę" bakterii , to one i tak nie wezmą udziału w procesie filtracji , a wręcz zachwieją równowagę biologiczną w akwarium.

Co innego gdybyś wraz z bakteriami , podał pożywkę , ale to akurat stosuje się dla zmian parametrów wody , a jeśli u Ciebie są zadowalające , to po o coś zmieniać?

Opublikowano

Widze że się trochę pośpieszyłem i wlałem ten nitrivec,mam tylko nadzieję,że nie zaszkodziłem tym zabiegiem moim podopiecznym

Opublikowano

Wyluzuj tylko po prostu nie rób tego następnym razem ... nic się nie stanie chyba ze wlałeś tam tego bardzo dużo ... zbadaj parametry wody i jeśli jest Ok to tak zostaw i szykuj się do świąt ;)

Opublikowano
Wlałem 50 ml wczoraj wieczorem

no2-0

no3-35/40 mg\l testy sery a więc niezaciekawie :(

Ale nawet jakbyś nalał 20l nitrivecu , to azotany Ci nie spadną:)

Coby je obniżyć , to właśnie podmiana jest potrzebna, jeśli w kranie masz też wysokie azotany , wtedy pomoże Biodigest , lub hydroponika , lub denitryfikator:).

Ale najlepszym sposobem na niskie NO3 jest nieprzerybione akwarium , oraz oszczędne karmienie :D