Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wczoraj zauwazylem ze moj 4-5 miesieczny red red nie ma prawie tylnego ogona. W dodatku pływa cały czas przy samej powierchni wody, i macha tylko bocznymi płetwami.

Mam wraznie rowniez jakby jego "tyłek" szedł bardziej do gory, niz przod. Pobiera pokarm. Nie wiem kto mu to zrobił.

I teraz zastanawiam sie czy go nie odłowic do kotnika. co radzicie? Kotnik mam tylko taki plastikowy z 10 litrow max.

Opublikowano

No najlepiej było by go kurować w jakimś mniejszym akwarium. Myśląc przyszłościowo kupił bym takowe choćby 20-30 litrów, filterek i grzałke. W ogolnym raczej nie przeżyje.

Opublikowano

Czasem też po prostu głupsze. Z moich trzech samic red-red przy inkubacji dwie zawsze potrafiły się chować, przyczajać, i są do dziś w świetnej formie. Trzecia jak tylko zaciążyła, zaczynała pływać centralnie na widoku, im bardziej była bita (najczęściej przez siostry) tym bardziej siedziała na celu. Dwukrotnie ją odławiałem (do kotnika z siateczki podwieszonego w głównym) - raz po nocy praktycznie nie miała płety grzbietowej i ogona, w dwa tygodnie wszystko ładnie odrosło, trzeci raz nie zdążyłem.

Opublikowano

jednak nie odlowilem jeszcze, ryba wyglada dobrze ( nie pogorszył sie jej stan), tylko jakos nie widze zeby jej tylny ogon odrastał. Pobeira pokarm, siedzi teraz nad filtrem, przy samej powierzchni w rogu, wszystkie ryby ja przeganiają. Kotnik mam taki plastikowy, jednak tylko ma 2 litry. Dlatego narazie jej nei odłowiłem.

Moze do czasu az pobiera pokarm, nie ma sensu jej odławiac do jakiegos 2 litrowego kotnika?

Opublikowano

Ale możesz zrobić inaczej : ramka z siatki i wygrodzić jej (pionowo) jakiś drobny fragment przestrzeni "do czasu" – skoro nie posiadasz osobnego zbiornika.

Opublikowano

mam tylko plastikowy kotnik 2,1 litra 21X10X10cm , w dodatku nie takie proste ja odlowic, moze udaloby mi sie przy karmieniu.

Opublikowano

niestety przed chwila zobaczylem ta rybe, przy podlozu, jakby odpoczywala, udalo mi sie ja zlapac i wlozylem do konitka 21x10x10cm, (ryba ma okolo 6cm) teraz sie ozywila i proboje wydostac sie. mam nadzieje ze dobrze zrobilem.

Zeby wygrodzic kawalek w akawa, potrzebna jest jakas siatka?