Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem w trakcie zakładania akwarium rodem z jeziora Malawi.

Parametry to:

akwa 240l - standart

2 grzałki

filtr zewnętrzny i kaskadowy

Napowietrzacz

podłoże - grys dolomitowy 1,5 - 2,0 mm

skałki - piaskowce białe, żółte i czerwone + korzeń

Oświetlenie 2x30 w + planowane oświetlenie nocne

Tło strukturalne zewnętrzne własnej roboty - w planie

Rośliny to ten zestaw - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=140010491

No i niestety muszę zachować glonojady zbrojniki 4 szt + jeden wielki albninos (żona nie pozwala się ich pozbyć :D )

Chciałbym trzymać 3 gatunki pyszczaków (1 samiec + 4 samice) MBUNA.

Jaką najlepszą obsadę wybrać do tych parametrów. Chciałbym również jak najbardziej kolorowe (niebieski, czerwony, żółty) i w miarę łatwo dostępne).

Mieszkam w woj. dolnośląskim blisko Legnicy, Bolesławca, chętnie kupię pyszczaki.

W pobliżu w sklepach najczęściej za bardzo nie wiedzą co sami mają albo ceny są tak kosmiczne, że aż głowa boli.

Pozdrawiam.

Do dawania ogłoszń o kupnie lub sprzedaży służy giełda klubowa

http://www.klub-malawi.pl/gielda/

i tam proszę dawać ogłoszenia lub omawiać szczegóły tranzakcji a nie na forum

MarS

Opublikowano

Chciałbym trzymać 3 gatunki pyszczaków (1 samiec + 4 samice) MBUNA.

Jaką najlepszą obsadę wybrać do tych parametrów. Chciałbym również jak najbardziej kolorowe (niebieski, czerwony, żółty) i w miarę łatwo dostępne).

Mieszkam w woj. dolnośląskim blisko Legnicy, Bolesławca, chętnie kupię pyszczaki.

W pobliżu w sklepach najczęściej za bardzo nie wiedzą co sami mają albo ceny są tak kosmiczne, że aż głowa boli.

Pozdrawiam.

Demasoni(niebieskie) ,Auratusy (zólto czarne)- Hongi (niebiesko zółte)(albo hongi albo auratusy- jestem na tak dla Hong), red-blue(niebeisko pomaranczowe)= kolorowa, ale trzeba przyznac, ze mieszanka wybuchowa i akwa do auratusów troszke chyba za male, zobacz na rybcie jakie sam mam w swoim akwa o baardzo podobnych rozmiarow.. :wink:

U mnie Yellow kosztuja 25zł a na sklepmalawi.pl bodajze 7zł.. Co za tym idze zachecam(sam mam od nich ryby) http://sklepmalawi.pl/

Opublikowano
"

No maja z 4 cm i kosztuja 25 zl...

No to tak solidnie kosztują :? dajcie spokój,25zł.... co to się wyprawia.A wracając do tematu obsady:

Proponuję maingano(a może msobo?),red blue... może caeruleus?bo jeżeli msobo,to samiczki są żółte,samce granatowo-niebieskie.Red blue-samiec wpadający w fiolet,samiczki pomarańcz.To może jakąś odmianę afry??nie wiem,na szybko myślę...

Opublikowano

A co powiecie na takie zestawienie:

Labidochromis caeruleus

Pseudotropheus saulosi

Labidochromis sp. Hongi

Czy rybki te dadzą radę w moim akwa, czy ładnie to będzie wyglądac.

Jakie proporcje