harisimi Opublikowano 14 Maja 2009 #21 Opublikowano 14 Maja 2009 Oczywiście ze się nadają ... lepiej wyglądałyby ryby większe ale w sumie tutaj możesz nadrobić ilością i dobrze robisz ze startujesz ze spokojniejszego poziomu ... w takim baniaku nie będzie też problemu na linii saulosi - socolofi o ile nie będziesz miał dużo samców.
Miszel Opublikowano 14 Maja 2009 Autor #22 Opublikowano 14 Maja 2009 Ryby będę dopiero zamawiał w przyszłym miesiącu narazie akwarium będzie dogrzewać. Jest wiele ślicznych ryb ale to nie dla początkującego:) jeszcze takie pytanie ile musi dojrzewać zbiornik tzn po jakim czasie zrobić testy?
Lorden Opublikowano 14 Maja 2009 #23 Opublikowano 14 Maja 2009 Miałem na myśli właśnie, że są małe. Saulosi to jeden z najmniejszych pyszczaków z malawi, którego co poniektórzy hodują nawet w 80cm, dlatego pisałem żebyś to dobrze przemyślał. Nadawać się oczywiście nadają, jak napisał harismi, ale biorąc pod uwagę wielkość twojego zbiornika i mnogość gatunków mbuna warto byłoby wrzucić coś większego.
Miszel Opublikowano 14 Maja 2009 Autor #24 Opublikowano 14 Maja 2009 Dużo czytałem harisimi o tej proponowanej przez ciebie obsadzie Metriaclima zebra chilumba Melanochromis interruptus Ps. Crabro Pseudotropheus elongatus usisya ( Chailosi ) i z tego co widzę to większość z nich są dość agresywne gatunki czy nie będą sprawiać jak dla mnie zbyt dużych kłopotów wychowawczych;p Sorki ze tak o wszystko wypytuje ale sprawa obsady i to trafnie dobranej to rzecz najistotniejsza w całym przedsięwzięciu stworzenia kropli Malawi w domu.
eremita Opublikowano 14 Maja 2009 #25 Opublikowano 14 Maja 2009 ja bym stawiał na travavase hongi red-red lub red-blu acei chyba ze cos z mięsożernej. w tym akwa mozesz mieć jedna (moim zdaniem) z najpiękniejszych ryb z tym że to juz tanganika C.frontosa (najlepiej odmiana moba lub blue zair) a do niej Altolamprologus Calvus i Altolamprologus Compressiceps
harisimi Opublikowano 14 Maja 2009 #26 Opublikowano 14 Maja 2009 Precz mi z tymi pomysłami tanganikaninie a tak poważnie dla mnie zebra chilumba bije na głowę frontose, zresztą jak wiele dużych mbuna, no cóż ale o gustach się nie dyskutuje Co do obsad z początku tego wątku obsada nr 2 oczywiście będzie mogła sprawiać problemy to silne duże i co najmniej średnioagresywne rybska. Do zbierania bojek w ramach eliminacji nadmiarowych samców można się jednak przyzwyczajać. Tak to już z pyskami jest. Nie powinno być natomiast większych problemów zewnątrzgatunkowych. Jeśli szukasz obsady gdzie chcesz sie nauczyć to ta: P.socolofi, P. saulosi, M. cyaenorhabdos, P. sp. daktari jest o wiele bezpieczniejsza zresztą ta ta Metriaclima msobo magunga 1-3 x 5-6 Pseudotropheus socolofi 1-3+5-6 Melanochromis cyaneorhabdos 1-3 + 5-6 Ps. Elongatus chewere ( mphanga ) 1-3 + 5-6 też .
Miszel Opublikowano 20 Lipca 2009 Autor #27 Opublikowano 20 Lipca 2009 P.socolofi, P. saulosi, M. cyaenorhabdos, P. sp. daktari W przedstawionej obsadzie mam juz pierwsze 3 gatunki ale ni hu hu nigdzie nie mogę dostać daktari:( jaki 4 gatunek mógłbym do tego dorzucić?
Miszel Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor #29 Opublikowano 23 Lipca 2009 Jakies inne opcje wchodza jeszcze w gre?? hallooo jest tu ktos to mi pomoze?
aarset Opublikowano 23 Lipca 2009 #30 Opublikowano 23 Lipca 2009 Pomyśl nad proponowanym już tutaj pseudotropheus acei. Ryba IMHO piękna a i kłopotów "wychowawczych" nie będzie.
Rekomendowane odpowiedzi