Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pomyśl nad proponowanym już tutaj pseudotropheus acei. Ryba IMHO piękna a i kłopotów "wychowawczych" nie będzie.

a w akwarium tak niebiesko że nawet w nocy nie potrzeba by było nocnego oświetlenia.

Opublikowano

Powiem tak, ja w 750 l mam :

Aulonocara baenschi F1 /by dr P./

Aulonocara stuartgranti (Ngara) F1 /by dr P./

Chilotilapia euchilus /by dr P./

Copadichromis borleyi (Kadango)

Copadichromis sp. "Virginalis Gold" F1 /by TM/

Protomelas marginatus

Protomelas sp. "Spilonotus Tanzania"

Protomelas sp. "Steveni Taiwan" (Taiwan Reef)

Protomelas taeniolatus (Boadzulu Is.) F1 /by dr P./

i jestem z tego dumny :mrgreen:

do tego tło : czarne PCV, na to BTN-y, a na dno piaseczek z naszych plaż i jest masakraaaaaa.....*

za wszystko inne możesz zapłacić kartą ......card

* - już dawno nie siedziałem tak wpatrzony w szkło ...

taki był mój wybór, twój to jednak mbuna ...

Opublikowano

No ja nie byłbym dumny z 9 gatunków w 750l :shock:

W 800 miałem 4 i już był tłok.

Gdy copadichromisy dorosną do swoich 20cm , ciekawe gdzie będą pływać.

Do tego cztery gatunki protomelasów w sumie dość niewielkim zbiorniku, z czego tu być dumnym?

Ja rozumiem , że kolorowo , że rybki ładnie pływają ale obyś nie doczekał wielkiego mordobicia w swoim akwarium.

Opublikowano
No ja nie byłbym dumny z 9 gatunków w 750l :shock:

W 800 miałem 4 i już był tłok.

Gdy copadichromisy dorosną do swoich 20cm , ciekawe gdzie będą pływać.

Do tego cztery gatunki protomelasów w sumie dość niewielkim zbiorniku, z czego tu być dumnym?

Ja rozumiem , że kolorowo , że rybki ładnie pływają ale obyś nie doczekał wielkiego mordobicia w swoim akwarium.

Z pewnością masz rację, ale ryby w większości są młode i póki co nie sprawiają problemów. Liczę się z tym, że na coś będzie trzeba się zdecydować i z niektórymi rybami rozstać.

Opublikowano

zaczną dojrzewać, zaczną walczyć, zanim się spostrzeżesz będą na tyle duże że będą potrafiły zrobić sobie niezłe kuku.

Więc wtedy przeprowadzisz redukcję, a ryby zaczną ustalać między sobą od nowa hierarchię, niestety nie będą już na tyle młode że walki będą walką piórkową, tylko będzie to niezły grzmot walka w wadze ciężkiej, a co za tym idzie więcej trupków.

Rzeczywiście świetny plan.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam po dłuższej przerwie na forum. Moje male cudo ma sie swietnie:) rybcie sie pieknie howaja (odpukac:D)

Ostatnio Maylandia greshakei zaczely sie wybarwiac i ku mojemu ogormnemu niezadowoleniu:( okazalo sie ze z 10 szt. 4 to samce.Obawiam sie ze nawet czy 720l akwarium to jest zbyt duzo. Czy moje obawy sa sluszne? Narazie kazdy ma swoja norke ale nie wiem na ile im to wystarczy a nie chce "rozlewu" krwi w przyszlosci.

Opublikowano

W P. saulosi mam narazie tylko 1 samca na 10sztuk co akurat mnie cieszy , to samo jest w M. cyaenorhabdos a w P.Acei jeszcze nie okazuja przejawow wiec nie wiem,

A co z moim pytaniem?

Opublikowano

obserwuj ryby, ciężko jest wyrokować czy uda sie hodowla z 3 czy tylko jednym samcem, obserwuj więc i w razie czego ingeruj.