Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opcja 1 ryby popularne:

Metriaclima msobo magunga 1-3 x 5-6

Pseudotropheus socolofi 1-3+5-6

Melanochromis cyaneorhabdos 1-3 + 5-6

Pseudotropheus elongatus chewere ( mphanga ) 1-3 + 5-6

Opcja 2 ryby dostępne:

Metriaclima zebra chilumba 1-3 + 5-6;

Melanochromis interruptus 1-3 + 5-6

Pseudotropheus crabro 1 - 4-5;

Pseudotropheus elongatus usisya ( Chailosi ) 1-3 + 5-6

Opcja 3 mięsna:

Cynotilapia afra cobwe 1-3+ 5-6

Melanochromis chipokae 1 + 4-5;

Pseudotropheus flavus 1 - 3 + 5-6;

Labidochromis perllmut 1-3 + 5-6.

Opcja nie - Mbuna

Aulonocara baenschi ( malerii malerii ) 1-3 + 5-6;

Copadichromis borleyi Kadango 1-3 + 5-6;

Otopharynx lithobates 1 + 3-4;

Lethrinops lethrinus 1 + 3-4;

I można tak jeszcze bardzo długo ;)

Opublikowano

W związku z tym ze pyski to ryby chimeryczne i charakterne z góry jest ciężko przewidzieć ile samców uchowa się w twoim baniaku stąd pisząc 1-3 + 5-6 mam na myśli żebyś zostawił w akwarium w zależności od tego jak sytuacja sie ułoży od 3 do 1 samca i w związku z tymi samcami od 5 do 6 samic. I tak np u msobo może się udać 3 na 6 ale niestety może i zostać 1 na 5 stad ten elastyczny zapis.

Opublikowano

Mhmmm no to teraz wszystko juz jasne, wiem ze niektóre gatunki są specyficzne co do różnicy miedzy samcem i samica i jest łatwo to rozpoznać, a czy w zestawieniach jakie mi przedstawiłeś tez będzie łatwo rozróżnić płcie?

Opublikowano

Zakładając ze kupisz ryby młode a raczej ta opcja dominuje nie będziesz mógł rozpoznać czegokolwiek z czasem różnie będzie to wyglądało u różnych ryb najtrudniej rozpoznać płeć u socolofi, cyaneorhabdos, crabro ( dłuższe płetwy samców, wyraźniejsze atrapy smuklejsza sylwetka większe ale jednak wszystko to różnice subtelne i niewyraźne oraz obarczone pewnym stopniem ryzyka tylko samiec dominant raczej jest wyraźny )... w pozostałych gatunkach dymorfizm jest wyraźny z tym, że potrwa to jakiś czas i będziesz musiał przyglądać się samicom bo czasem wśród nich bywają zdominowane ukryte samce.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Akw 720L Ostatecznie wybor padl na :

P.socolofi,

P. saulosi,

M. cyaenorhabdos,

P. sp. daktari

Zastanawiam się nad ilością ... ile sztuk bo wiadomo ze malych rybek nie można odróżnić . Myślałem o 10sztukach z każdego gatunku później redukcja. Co wy na to?

Opublikowano

Przemyślałeś to dobrze? Ja również podzielam zdanie, że te gatunki są dobre, ale nie do takiego akwarium. Zobacz chociażby taką obsadę:

red-blue

l.hongi

p.crabro

no i zebra chilumba (samiec powinien dominować, co wiąże się z pięknymi kolorami)

Opublikowano

W związku z tym że u maingano i socolofi samice nie wiele różnią sie od samców do tego u tych gatunków wielosamcowość jest wątpliwa nastawiałbym się na 1 x 4-5 czyli po 8 sztuk by starczyło ... u saulosi kupiłbym po 12 szt żeby liczyć na układ wielosamcowy np 3 na 6 ... w przypadku daktari kupowałbym u dobrego sprzedawcy ;) młode już około 2 miesiąca życia są do rozpoznania i kupiłbym docelowe 3 na 6.

Opublikowano

Dlaczego te gatunki nie nadają się ?? Dlatego ze akw ma 200cm a największe rybki będą mieć długość max 14 cm? O to chodzi czy o coś innego... Nie mam za bardzo doświadczenia z pysiami wiec nie chce się porywać na jakieś trudne gatunki a wielorybów 25-30cm tez narazie nie chce mieć . Choć nie wykluczam ze za X lat jak już nabiorę potrzebnej wiedzy i obycia może pokuszę się o jakieś bardziej wymagające gatunki . Aczkolwiek każda sugestie poważnie rozważam i dziękuje za nie :)

KM jest nieocenionym źródłem wiedzy dla każdego początkującego:)