Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dopiero zaczynam przygodę z Malawi:) do tej pory miałem 200l Amazonie ale postanowiłem ze większy baniak to będzie właśnie Malawi. Licze na pomoc w doborze odpowiedniej obsady. Akw 200x60x60 wiec rybkie beda mialy w czym plywac mysle ze 4 gatunki to nie bedzie przesada w takim baniaku. Myslalem nad P.socolofi, P. saulosi, M. cyaenorhabdos''maingano'' Pytanie o jeszcze jeden gatunek i czy taka obsada jest ok.

Opublikowano

A np yellow albo rdzawy? chcialbym miec kilka alternatyw co do tego 4 gatunku:) choc wcale nie jest powiedziane ze musze miec ten czwarty.

Opublikowano

Bez obrazy, ale ja nie rozumiem takiego podejścia. Przymierzasz się do zbiornika o zacnych rozmiarach. Masz komfort, że możesz wsadzic do niego praktycznie wszystko (oczywiście nie naraz :) ). Wybierasz - socolofi, saulosi, maingano oraz yellow lub rdzawy. Z całym szacunkiem dla właścicieli mniejszych zbiorników, ale przeglądając forum już mi się cofa od tych pięciu gatunków (+ szósty msobo), bo one są w praktycznie każdym akwarium. Są i bardzo dobrze - bo są dekoracyjne i nadają się do mniejszych zbiorników. Jak ma się większy, można pokusic się o coś bardziej orginalnego. Najbardziej jaskrawy jest dla mnie przykład to maingano, są one tak rozpowszechnione, że nawet w renomowanych sklepach często kupuje się ryby nienajwyższej jakości. A jest przecież kilka innych melanochromisów, które dadzą radę w 700l i niekoniecznie będą miały jakieś dziwne pionowe pasy.

Generalnie na forum tendencja jest taka, że w takich wątkach pada przeważnie - za agresywne, za duże itd. Tutaj napisze -za spokojne, za małe, nuda panie jak w polskim filmie, nuda.

ps. Odnośnie obsad w tego tyu akwariach pojawił się w ostatnim "Naszym Akwarium" bardzy fajny artykuł jednego z naszych klubowiczów Harisimi - polecam.

Opublikowano

Wiem ze te gatunki są tak "oblatane" ze aż szkoda. Dlatego założyłem nowy watek po to właśnie żeby ktoś mi doradził jakie pysie mogłyby zamieszkać u mnie:) Nie mowie ze to muszą być akurat te gatunki. Jestem dopiero początkującym malawista to tej pory miałem do czynienia z amazonia a to z gola odmienny biotop:) Dlatego każde sugestie dotyczące obsady wezmę sobie do serca. Proszę wiec o pomoc:) Jesli chodzi o dostępność ryb to mam takie szczęście ze mogę zakupić F0 wiec beda one dobrej jakości.

Opublikowano

Aulonocara Steveni hongi 3+5

Aulonocara Jacobfreibergi3+5

Aulonocara Lwanda 3+5

Aulonocara Stuartgranti3+5

Później redukcja jeśliby wyszły inne proporcje.

Jeśli masz dostęp do odłowu , nie do hodowli przyjeziornej , to bierz z odłowu.

Niekonwencjonalna obsada , ale uda się jeśli będziesz uważnie obserwował ryby i reagował w razie zbyt groźnych utarczek.

Opublikowano

Mam właśnie dwa źródła jedno odłów a jedno F1 mówisz ze pierwsze pokolenie to dużo lepszy wybór? A co do obsady to nie chce się rzucać od razu na głęboka wodę bo mógłbym sobie nie poradzić.