Skocz do zawartości

W jakim zbiorniku trzymać Othofarynx Walteri ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hehe , złośliwy nie jestem, to po prostu zakon :mrgreen:

Może kiedyś sam skorzystam z Twoich usług , mało mamy importerów z Malawi.

Ale zauważ sam , że najpierw napisałeś , że masz te ryby, potem pytałeś o pokarm dla nich.

Teraz wiesz już , że tutaj na forum raczej jesteśmy ortodoksami jeśli chodzi o warunki stwarzane rybom, ale to wszystko z troski o ich dobro.

A nowych malawistów witamy z otwartymi rękami(czasem i z granatnikiem :mrgreen: )

Chcesz chować piękne , ale i wymagające i duże ryby, jeśli masz możliwość postaw Buccochromisom akwa 2,5-3 m wtedy zobaczysz jak mogą być piękne:)

Opublikowano

Czyli zostawiam Buccochromisy tylko ile sztuk, mam ich razem 12 sztuk / 6 - 12 cm /

Nie czytam forów tego jak i tanganikańskiego ciągle tylko wyrywkowo z prostej przyczyny - brak rąk i czasu.

Na pewno się to zmieni i wtedy .... :):)

Tymczasem zmienię temat na Buccochromis Notataeania . Chów w 18 x 60 x 50 .

Pozdrawiam

Przemek

P.S.

Nota bene ktoś mi powiedział, że Othopfarynx Walteri jest na czerwonej liście, czy to możliwe w/g Was ??

Opublikowano

Możliwe , że ten othopharynx jest na czerwonej liście , jest tam trochę gatunków z Malawi.

Co do Buccochromisa , to znasz płeć ryb?

W tym akwarium możesz trzymać tylko jednego samca , a i to tylko przez jakiś czas, a więc 1+3.

Później po prostu będzie za małe.

Opublikowano

Emilka tutaj nie ma zmiłuj się, nawet mnie ostatnio pojechali w Galerii ( czego zresztą się spodziewałem ) taki jest ten Klub i nikt nie ma taryfy ulgowej :mrgreen: .

Przemku wybrałeś największe ;) więc licz się z tym że za jakiś czas będzie im ciasno ale zobaczysz to sam może nawet w brutalny sposób tj zostanie samiec ;). To jednak lata wiec myślę ze jeśli zaskoczysz z Malawi to szybciej niż bucki urośnie Ci zbiornik bo to jednak sporo czasu. Na razie możesz zostawić nawet wszystkie ryby ale jako ze i tak za jakiś czas będziesz musiał je redukować a wielosamcowo z krokodylami nie ma szans no może poza basenem ppoż ;) licz docelowo na 1 + 3 a więc i ryb możesz zostawić mniej. Osobiście zostawiłbym 8 sztuk aby mieć pewność ze docelowe 1 + 3 się znajdzie a i fajnie byłoby mieć wybór z samców często różnice w urodzie są wyraźne. Nie ma jednak pewności czy jeden nie zostanie szeryfem od początku i reszty i tak nie zobaczysz ale przez pewien czas warto popatrzeć na układanie się w stadku.

Fotki wstawiaj w galerii i daj linka na forum.

Opublikowano

Odnośnie walteri i czerwonej listy tj ryba ta ma z tego co wyczytałem status ryby narażonej a wiec jeszcze częściowo może być ona wykorzystywana a wiec m.in w sposób kontrolowany importowana ale ekspertem w tej dziedzinie nie jestem

Opublikowano

Wybór jak narazie padł na Nimbochromisa Polystigma 1 / 3 + 5 Othopharynxów właśnie Walteri.

Pożyjemy, poobserwujemy zobaczymy :)

Pozdrawiam

Przemek