Skocz do zawartości

Akwarium 140/33/30, jakie grube szkło?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy przy takim akwarium można użyć szyby 6? Jest to tylko 33 szerokości i 30 wysokości. Oczywiście górne wzmocnienia przez 90% długości i belka je łącząca na środku. Dać 8 to ogólnie nie problem tylko jest sporo droższe i bardziej zniekształca obraz. Co myślicie?

Opublikowano

Wg mnie wystarczy 6, ale wzmocnienia dałbym na całej długości. Jeśli listwy poprzeczne kończą się kilka cm od brzegu akwarium powstaje efekt tzw. karbu, czyli siły skupiają się głównie w miejscu, gdzie kończą się wzmocnienia.

No i pytanie, dlaczego tylko 30 cm wysokości :?:

Sam mam 40 i przyznam szczerze, że trochę to mało...

Opublikowano

Co do 30 cm to tylko tyle mogę, ale ciekawi mnie to co piszesz nt wzmocnień. Napisz jak wg Ciebie miało by to wyglądać. Czy wzmocnienie ma być sklejone także z szybami bocznymi?

Opublikowano
Czy wzmocnienie ma być sklejone także z szybami bocznymi?

Tak właśnie powinno to być zrobione.

Zauważ, że jeśli jest przerwa pomiędzy listwą, a bokami akwarium, to miejsce to jest najbardziej narażone na pęknięcia. Wzmocniony odcinek jest odpowiednio usztywniony, a wszystkie siły skupiają się właśnie w miejscu, gdzie kończy się listwa. Przy wklejeniu wzmocnienia na całej długości problem ten nie występuje. Jedyne, nad czym musisz się zastanowić, to nad sposobem umieszczenia węży od kubełka. Jeśli nie będą Ci one przeszkadzały na bocznej szybie, to nie zastanawiałbym się ani chwili, tylko wklejał listwy na całej długości.

Opublikowano

Dzięki za pomoc, już niedługo ruszy cały ten młynek z zakładaniem akwa, ale to sama przyjemność. Jakby ktoś miał jeszcze coś to piszcie :D