Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie u mnie w domku poki co stoji 450 litrowy baniaczek.Kocham pysie i nie chce by mialy za ciasno .Troszke juz urosly wiec czas chyba z czegos zrezygnowac a oto obsada.

Nimbochromis Venustus 1+4

Nimbochromis Livingstoni 1+1

Dimidiochromis compressiceps 2+2

Aulonacara red rubin 1+1

Scianochromis fryieri 1+2

Cyrtocara Moorii 2+1

Mam kolege ktory juz podkarnia dla mnie rybki z mojej hodowli do dopelnienia obsady pod wzgledem samiczek .

Pytanie teraz z jakiego gatunku zrezygnowac badz z ilu gatunkow?

Chce dodac ze w akwarium nie ma zadnej agresji .Czasem Cyrtocary sie pogonia ale bez zadnych uszczerbkow na zdrowiu.

Doradzcie cos czekam na wasze odpowiedzi.Pozdrawiam.Ambre.

Posted

Jak N.Venustus, N.livingstoni i Dimidochromis są drapieżnikami te dwa pierwsze oprócz tego będą się krzyżować między sobą ten trzeci - samiec jest piękny samice pozostaną szare a do tego mają "ostry" charakter, Cyrtocara nie ma przynich szans na przetrwanie (miałem je wszystkie) z tych drapieżników najłagodniejszy jest jeszcze N. Venustus uważam, że masz źle dobraną obsadę. Nie zamieściłeś informacji o ich wielkości ale jak dorosną to możesz mieć tam niezłą wojnę.

Druga rzecz którą zauważyłem (i tak robi sporo akwarystów) masz po jednym samcu z gatunku - dosyć ryzykowne posunięce z tego względu, że różnie jest załapiesz jakąś chorobę, zaczną samce walczyć pomiędzy sobą albo poprostu któremuś z nich znudzi się życie na tym świecie i zostaniesz sobie ze samymi samiczkami.

Hm. może i fajnie ale ... .

Posted

Miras czyli polecasz wielosamcowo w 450tce np Dimidiochromisy ... hmm trudno o to w 720-tce czy 960-tce a IMHO jakikolwiek drapieżnik jest za duży do takiego baniaka ( na siłę fryeri ale też nie najlepsze rozwiązanie ) ... obsada jest do bani a zostać powinny tylko Aulonocary i ewentualnie fryeri uzupełnione o jakąś nieagresywną i nie za dużą non-mbuna ( np mniejsze Copadichromis.

Posted
Miras czyli polecasz wielosamcowo w 450tce np Dimidiochromisy ... hmm trudno o to w 720-tce czy 960-tce a IMHO jakikolwiek drapieżnik jest za duży do takiego baniaka ( na siłę fryeri ale też nie najlepsze rozwiązanie ) ... obsada jest do bani a zostać powinny tylko Aulonocary i ewentualnie fryeri uzupełnione o jakąś nieagresywną i nie za dużą non-mbuna ( np mniejsze Copadichromis.

Może źle to zapisałem ale chodziło mi np. tak miałem na hodowli i tak mam w domu w moim akwarium po dwa samce z każdego gatunku i nawet w zbiornikach gdzie na dwa samce przypadało 20 samic - dawały sobie radę :-) pisałem, że ta obsada jest źle dobrana, miałem na myśli, że te dimidochromisy to wogóle nie pasują a levingstoni? to są wielkie i agresywne ryby, więc raczej zastanawiałbym się ogólnie nad zmianą obsady a gdyby się uprzeć ... to przychylam się do twojej wypowiedzi.