g.pajak Opublikowano 27 Marca 2009 #1 Opublikowano 27 Marca 2009 Panowie i Panie, Oglądam tak sobie w galerii zdjęcia akwa z Top 20 i nadziwić się nie mogę jak niektóre fotki są ładnie zrobione. Czasami nie zbyt ciekawe akwa, oczywiście moim zdaniem, jest zrobione tak, ze wygląda powalająco. Próbowałem zrobić sobie statystykę używając informacji z Exif info (tam gdzie ono jest) jakie są najlepsze parametry przy robieniu zdjęcia. Wyszło mi jednak, że przysłona, przy zdjęciach, które mi się podobały jest ustawiona w zakresie 2,8 - 8 :shock: Bądz tu teraz człowieku mądry Rozumiem, że czas naświetlania, zależy już li tylko od warunków oświetleniowych, czyli natężenia światła. Wytłumaczcie mi proszę, bo wiem, że jest tu na forum spora grupa osób świetnie robiących zdjęcia, jaki wpływ na jakość, wygląd akwarium na zdjęciu mają: - ustawienie przysłony - ustawienie czasu naświetlania - ustawienie czułości ISO Chodzi mi oczywiście o info w odniesieniu do pstrykania samego akwarium konkretnie. Jakie jeszcze warunki trzeba spełnić aby zrobić dobre zdjęcie akwarium. Ja próbowałem robić zdjęcia na różnych ustawieniach aparatu (głównie przysłony) i nie za bardzo potrafię wyłapać różnice. Czy zwykłym kompaktowym aparatem, ja mam KODAK'a DX6490, da się zrobić przyzwoite zdjęcie? Mam możliwość ustawienia wszystkich parametrów w trybie manualnym. Jak przy naszym oświetleniu, przeważnie o wysokiej temperaturze barwowej dobrać balans bieli? Czy w ogóle warto zawracać sobie tym gitare na początek? Nie odsyłajcie mnie proszę do googla, bo ciężko jest znaleźć opis czy kurs pstrykania konkretnie akwariów, a jeżeli juz są to głównie dotyczące samego oświetlenia a nie samych parametrów aparatu. Jak ktoś ma odsyłać do poszukania, to niech oszczędzi sobie klawiaturę Bardzo proszę o łopatologiczne podejście do sprawy. Jeśli ktoś miał by ochotę wytłumaczyć lub podrzucić jakąś linkę ze sprawdzonym kursem dot akwariów to z góry dziękuję Grzegorz Cytuj
makok Opublikowano 27 Marca 2009 #2 Opublikowano 27 Marca 2009 Wytłumaczcie mi proszę, bo wiem, że jest tu na forum spora grupa osób świetnie robiących zdjęcia, jaki wpływ na jakość, wygląd akwarium na zdjęciu mają: - ustawienie przysłony - ustawienie czasu naświetlania - ustawienie czułości ISO Chodzi mi oczywiście o info w odniesieniu do pstrykania samego akwarium konkretnie. Jakie jeszcze warunki trzeba spełnić aby zrobić dobre zdjęcie akwarium. Ja próbowałem robić zdjęcia na różnych ustawieniach aparatu (głównie przysłony) i nie za bardzo potrafię wyłapać różnice. Zacznę od ISO, ponieważ ISO determinujesz ziarnistość zdjęcia, akwa staram się pstrykać z nie większym niż 200, choć to też zależy od tego jaki efekt chcesz osiągnąć, ale przykłady zaraz... Czasem naświetlania determinujesz jasność zdjęcia, w połączniu z pozostałymi parametrami, dlatego im mniejsza dziura (większa liczba przesłony f) tym musisz ustawić dłuższy czas naświetlania, żeby uzyskać tak samo jasne zdjęcie... Natomiast przysłona determinuje Ci głębię ostrości... zauważ że np jeśli Twój obiektyw ma f2.8 i na takiej przysłonie cykniesz fotę przedmiotu łapiąc ostrość na przód, to tył masz rozmazany... to samo dotyczy wnętrza akwarium w takim ustawiniu.... sam stosuję najczęściej przysłonę >f5.6 dla obiektywów f2.8 (im większa różnica tym szersza GO (głębia ostrości)), jednak dla >f8 i z zachowaniem sensownego iso czas naświetlania muisałby być tak długi (dla zachowania odpowiedniej jasności) że ryby stają się praktycznie smugami... choć nie da się ukryć, że tak naświetlane akwarium jest najładniejsze (dekoracje stałe, uchwycenie światła, kolory itp) Czy zwykłym kompaktowym aparatem, ja mam KODAK'a DX6490, da się zrobić przyzwoite zdjęcie? Mam możliwość ustawienia wszystkich parametrów w trybie manualnym. oczywiście i to całkiem ładne... ja bym zaczął zabawę od ustawienia aparatu na sztywno (statym/konstrukcja własna) w takiej odległości aby obejmować cały zbiornik przy ustawieniu ogniskowej na 50-60mm (przy wartościach granicznych obiektywy mają tendencję do mydlenia i innych złosliwości) przysłona ~f7, iso200, a czas naświtlania dopasowany do tego, oczywiście bez flasha i z "samowyzwolenia" (żebyś nie poruszył aparatem w momencie samego wyzwalania)... Jak przy naszym oświetleniu, przeważnie o wysokiej temperaturze barwowej dobrać balans bieli? Czy w ogóle warto zawracać sobie tym gitare na początek? auto nie wszystko na raz i żeby nie było, to nie uważam się że potrafię robić zdjęcia... ale może Ci się przyda mogę Ci wrzucić nieobrobioną serię zdjęć mojego akwa żebyś sobie mógł poczytać EXIFy - jedna sesja na różnych ustawieniach... ale cholery są w RAWach więc zajmują dobre 11MB na zdjęcie Cytuj
g.pajak Opublikowano 27 Marca 2009 Autor #3 Opublikowano 27 Marca 2009 Dzięki Makok za tak porządną odpowiedź. Pozwól, że dam poprowadzić się za rękę przez punkty Twojej wypowiedzi, których trochę nie rozumiem bądź mam niejasność (pomroczność ): w takiej odległości aby obejmować cały zbiornik przy ustawieniu ogniskowej na 50-60mm na obiektywie mam napisane 38-300mm , czyli jak rozumiem całkowite oddalenie to 38mm a całkowite przybliżenie (optyczne) to 380 mm? Ja mam wskaźnik zoomu w formie takiego paska 0-100% czyli radząc mi ustawić 50 - 60 mm muszę z całkowitego oddalenia przybliżyć lekko tak aby pasek drgnął o ok 1/10? Dobrze myślę? przy wartościach granicznych obiektywy mają tendencję do mydlenia i innych złosliwości o tym to nie miałem pojęcia, choć w sumie brzmi logicznie :shock: jeśli chodzi o statyw to mam nawet taki firmy Hama, nawet całkiem dużo możliwości regulacji. Akurat bez statywu to nie podchodziłem do akwarium Natomiast przysłona determinuje Ci głębię ostrości... zauważ że np jeśli Twój obiektyw ma f2.8 i na takiej przysłonie cykniesz fotę przedmiotu łapiąc ostrość na przód, to tył masz rozmazany... to samo dotyczy wnętrza akwarium w takim ustawiniu.... a czy od przysłony zależy jakoś kontrast całego zdjęcia? Pozatym doszło mi jeszcze jedno pytanie, pomiar ostrości, mogę włączyć że pojawiają mi się dwa takie jakby duże zielone nawiasy kwadratowe, albo (w standardzie) jeden, albo w ogóle aparat mierzy bez tych nawiasów. Czy te nawiasy to aby na pewno pomiar ostrości a nie np. pomiar światła? Cytuj
makok Opublikowano 27 Marca 2009 #4 Opublikowano 27 Marca 2009 ok, nie miałem kompaktów nigdy... więc dane orientacyjne... silnie zależne od jakości objektywu... np biektyw dodawany do mojego canona (tzw kit) 350d to 18-55mm i przyzwoite osiągi ma dopiero około 30mm - czyli w środku przy dłuższych zoomach (taki jak Twój) strzelam że będzie to gdzieś między 1/5 a 1/3 zakresu dla przykładu sfoć z bliska na max zoomie kartkę w kratkę trzymając aparat prostopadle - na kompie zobaczysz prawdopodobnie beczkę zamiast prostych kratek (szczególnie w rogach) od przysłony zalezy ile światła w danym czasie może paść na matrycę, im wieksza liczba f tym mniej światła pada na matrycę (ciemniejsze zdjęcie) żeby to skompensować ziększa się czas naświetlania/iso - tak jak iso bym nie ruszał (ziarno), tak czasem możesz się bawić... dodatkowo duże f w tym wypadku da ci taką głębię, że ostre są wszystkie obiekty w akwa od szyby przedniej aż po tło dając ładniejsze nasycenie kolorów niż rozmyte obiekty przy małej GO ponadto na ostrych obiektach lepiej widać kontrast... nie wiem co Twój aparat mierzy ibndykując kwadraty - nie miałem w ręku, zakładam jednak ze możesz sterować wszystkimi 3 parametrami ręcznie (f, ISO, czas) oraz jednym dodatkowo (ostrość) z tym ostatnim jest tak że ja np ustawiam ostrość ręcznie na 10-15cm za przednią szybą.... biorę miarkę i mierzę odległość matrycy apartu w stałym miejscu od szyby i dodaję 15-10cm i taką wartość ustawiam na aparacie... przy foceniu wnętrza oczywiście (i na manualu - ale z lustrzanką jest łatwiej - nie wiem jak kompakt) jesli uda Ci się ustawić odległość do obiektu ręcznie (i przy ręcznym zostanie) i nadal przy wyzwalaniu pojawią się kwadraty z dużą pewnością można stwierdzić że mierzą co innego ja nauczyłem się jako tako focić akwarium po około 400-700 próbnych fotach więc się nie zniechęcaj ale żebyś nie miał za łatwo to tutaj jest przykład danych EXIF mojego zdjęcia z galerii tego ostatniego... chodziło mi aby chwycić różnicę między lewą a prawą| stroną z zachowaniem nierozmytych ryb.... więc zupełnie coś odwrotnego do tego co opisywałem powyżej na obiektywie Tamron 28-70 f2.8 http://picasaweb.google.pl/lh/photo/j-eZ-MFWX88mGNWhS4PMDg?authkey=Gv1sRgCJXtr4-U2NaahgE&feat=directlink moje zadowolenie z moich zdjęć akwariów dochodzi do [progress:fg9kt91h]29%[/progress:fg9kt91h] więc ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć Cytuj
g.pajak Opublikowano 27 Marca 2009 Autor #5 Opublikowano 27 Marca 2009 Dziękuję Ci Makok za wszystkie naprawdę cenne, a przy tym napisane jak chłopu na miedzy informacje - o to mi chodziło ja nauczyłem się jako tako focić akwarium po około 400-700 próbnych fotach wiem, wiem, tak jest niestety ze wszystkim, ja zacząłem na razie nauke od 27 ja chciałbym osiągnąć stan swoich zdjęć na poziomie powiedzmy: poprawnym. Kurcze niestety czasu brak, a widać że hobby to naprawdę może się podobać Tutaj jest link do zdjęć które przed chwilką porobiłem i wrzuciłem: http://picasaweb.google.pl/grzegorz.pajak/TestyAparatu?authkey=Gv1sRgCKG3s97W3cL7swE# Oceńcie proszę, które z nich wrzucilibyście na galerię. Ja 18-te: Ekspozycja: 1/2 s Przesłona: 8.0 ale tak naprawdę najpierw wybierałem a potem otworzyłem info o parametrach też tak proponuje, będzie bardziej miarodajnie Cytuj
makok Opublikowano 27 Marca 2009 #6 Opublikowano 27 Marca 2009 no 18-te najładniej oddaje barwy... imho oczywiście ale zielono tam masz Cytuj
g.pajak Opublikowano 27 Marca 2009 Autor #7 Opublikowano 27 Marca 2009 ale zielono tam masz Nieźle zarosło w 10 dni, co nie :!: :?: troszeczkę pomogłem... No dobra wrzucę 18-tkę, po uprzednim przycięciu... chyba, że jeszcze poczekam chwilkę na inne opinię... Cytuj
MateuszT Opublikowano 28 Marca 2009 #8 Opublikowano 28 Marca 2009 ja bym zaczął zabawę od ustawienia aparatu na sztywno (statym/konstrukcja własna) w takiej odległości aby obejmować cały zbiornik przy ustawieniu ogniskowej na 50-60mm Pamiętaj, że ogniskowa nie jest stałą wartością dla wszystkich aparatów. Tzw. normalna ogniskowa, czyli nastaw pomiędzy szerokim kątem, a zoomem (w dużym uproszczeniu), to wartość odpowiadająca przekątnej materiału światłoczułego (dla powszechnie używanego filmu fotograficznego jest to o ile dobrze pamętam koło 50-60mm), ale dla aparatów z mniejsza matrycą będzie to znacznie mniej. Miało to duże znaczenie zwłaszcza w cyfrówkach starszego typu. W moim pierwszym aparacie cyfrowym miałem stałą ogniskową 32cm (bez zoomu optycznego), a jako, że matryca nie była normalnych wymiarów, to była to normalna (standardowa) ogniskowa. Cytuj
makok Opublikowano 28 Marca 2009 #9 Opublikowano 28 Marca 2009 a widzisz, tego nie wiedziałem... Cytuj
MateuszT Opublikowano 28 Marca 2009 #10 Opublikowano 28 Marca 2009 Jeszcze uścićlając pojęcie głębi ostrości, o której też pisałeś. Częstym błędem jest uważanie, że duża łębia ostrości to duże rozmycie tła i mocne wyróżnienie się obiektu, na którym ustawiamy ostrość. Są 3 czynniki, które determinują GO: - przysłona - im większa, tym głębia jest większa. Jest to dość mylne, bo ten sam parametr opisujemy na 3 różne sposoby. Duży otwór to mała przysłona i mała liczba f. Mały otwór to duża przysłona i duża liczba f. Przysłona nie tylko determinuje głębię ostrości, ale również ilość światła padającego na materiał światłoczuły. W uproszczeniu - przy wartości f wynoszącej 1,8 głębia ostroście jest mniejsza, niż przy f22. - ogniskowa - przy małej ogniskowej głębia ostrości jest zdecydowanie większa (a właściwie jej odbiór), aniżeli przy dużej ogniskowej. Przy zastosowaniu teleobiektywu wykorzystanie GO jest zdecydowanie łatwiejsze i jest ona zdecydowanie wyraźniejsza, niż przy szerokim kącie. - odległość fotografowanego obiektu - im jest on bliżej, tym głębia jest mniejsza. Dlatego jeśli ustawimy się w pewnej odległości od akwarium i obejmiemy je kadrem przy stosunkowo niewielkiej ogniskowej, a dodatkowo ustawimy liczbę f na wzlędnie dużą wartość, głębia nie sprawi, że ostra będzie przednia szyba, a tło nie załapie się na ostrość. Dopiero uwzględniając wszystkie 3 czynniki możemy świadomie wykorzystać GO. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi