Jump to content

Prośba o potwierdzenie doboru obsady

Recommended Posts

Witam

Mam prośbę o potwierdzenie doboru obsady.

Z wyczytanych przeze mnie artykułów zdecydowałem się na:

1. Pseudotropheus saulosi / 2-3 samce + 6-9 samic

2. Melanochromis cyaneorhabdos - Maingano / 1-2 + 3-6

3. Labidochromis caeruleus - Yellow / 1-2 + 3-6

i jako uzupełnienie:

Labidochromis sp.mbamba / 1-2 + 3-6

Najbardziej podoba mi się P.demasoni, ale czytając o tej rybce kilka/kilkanaście artykułów postanowiłem zastąpić go P.saulosi i do Saulosi właśnie dobierałem pozostałe.

Kolejność wymienionych rybek nie jest przypadkowa i trzy pierwsze są już w moim posiadaniu w ilości po 6 szt. roz. 3-4 cm., Yellow'ki mniejsze 2,5-3 cm.

Obecny zbiornik to 180L ( profil. 100x40x50 ) ale już zamówiłem 450L ( 150x50x60 ), więc jeśli chodzi o warunki w których rybki będą przebywać myślę, że nie będzie problemu.

W opcji gdzie zdecyduję się na 3 samce Saulosi i po 2 samce z pozostałych i na każdego samca 3 samiczki to będzie obsada z 36 ryb, czyli po 12,5L na rybkę.

Proszę o ewentualne porady, co do doboru.

Może jakieś propozycje co do podmiany któregoś gatunku, żeby się to ładnie kolorystycznie też układało. Nie chcę rezygnować z Saulosi i Maingano. Yellow'ki wydają mi się być dobrym urozmaiceniem kolorystycznym, no i szukam 4 gatunku żeby to kolorystycznie też ładnie wyglądało.

Czy przy 450L baniaku mogę się pokusić o 5 gatunków ? Redukując oczywiście obsadę któregoś z w/w gatunków.

Ile rybek waszym zdaniem może łącznie pływać w takim baniaczku ?

Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi i komentarze.

Ryb w takim zbiorniku powinno pływać około 20-25 szt ( oczywiście ryb dorosłych a wiec docelowo ) czasowo mozesz podchodzić pod 30-kę ale już zaczniesz lekko przeginać. Oczywiście jeśli są to ryby z małej lub średniej mbuna. Trzy wymienione przez ciebie gatunki to w sumie dobry układ. Dodanie do nich mbamb to raczej zły pomysł. Pasiaste ryby będą się zwalczały ... przy 450tce jest co prawda szansa ze jakoś się ułożą ale jeśli jeszcze mbamb nie masz to lepiej poszukać czegoś innego. I teraz ilość gatunków. Jeśli będziesz miał ich 5 to raczej w układzie 1 + 3 ale np w saulosi spróbuj wielosamcowo i tak 4 gatunki 1+3 i jeden gatunek 3+5 da 24 ryby i będzie OK. W czterogatunkowym będziesz mógł się pokusić o 2 gatunki wielosamcowo i tak 2x 1+3 = 8 a 2x 3 + 5 = 16 razem znowu 24 ryby. To jednak matematyka w rzeczywistości zależy co chcesz dołożyć. Gdybyś do 3 relatywnie mniejszych gatunków chciał dołożyć coś większego to raczej jeden gatunek i tu brakuje mi jakiejś nie czysto żółtej ( kilka ryb tego koloru już będzie pływało ) Metriaclimy lub większego elongatusa a więc M. hajomailandi lub callainos albo elongatus chailosi. Jeśli zdecydowałbyś się na ryby mniejsze to może być ich 2 gatunki z zestawu Iodotropheus sprengerae, elongatus chewere, M. livingstoni, L. perllmut, Cynotilapia sp. mbamba, C. axelrodi.