mariusz7771 Opublikowano 22 Marca 2009 #1 Opublikowano 22 Marca 2009 Witam wszystkich malawistów. Bardzo proszę o pomoc w doborze obsady do baniaka 240l. Jestem początkującym to moje pierwsze malawi. jak zauważyłem już większość ma saulosi i do tego dobierają drugi gatunek. Ja chciałbym mieć w swoim malawi któryś z tych gatunków: msobo ,Cynotilapia afra, P.elongatus chewere, przepraszam jak przekręciłem nazwę któregoś gatunku. Nie wiem czy te rybki mogą pływać w jednym baniaczku. Bardzo proszę o pomoc Dziękuję i pozdrawiam
harisimi Opublikowano 22 Marca 2009 #2 Opublikowano 22 Marca 2009 Możesz mieć 2 gatunki np. msobo i afra wyglądały by ciekawie, jeśli 1 gatunek to praktycznie wszystkie się nadają ... kwestia gustu niech zdecyduje które to będą
greghor Opublikowano 22 Marca 2009 #3 Opublikowano 22 Marca 2009 Weź od uwagę, że zarówno afry jak i elongatusy mają niepozorne i mało efektowne samiczki. Jak wybierzesz te dwa gatunki będziesz miał piękne dwa samce (chyba że będziesz próbował z obsadą wielosamcową o co będzie trudno), na szarawym tle. Ja również, poza innymi, mam w akwarium te dwa gatunki, ale następny raz bym tego błędu nie opełnił.
mariusz7771 Opublikowano 23 Marca 2009 Autor #4 Opublikowano 23 Marca 2009 dzięki za szybką odpowiedz na moje pytanie. Greghor chyba masz racje z tymi samiczkami że się zgubią w moim baniaczku na szarym tle. To co proponujesz/ecie za obsadę do mojego skromnego akwa?
sision Opublikowano 23 Marca 2009 #5 Opublikowano 23 Marca 2009 Faktycznie można dać Msobo i do tego dobrać gatunek. Ewentualnie Saulosi zamiast Msobo. Do Msobo dałbym Maingano... Ciekawie by wyglądało, różna budowa ciała, sposób ubarwienia. No i Maingano wolą skały.
Rekomendowane odpowiedzi