Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka dni temu moje rybcie czegoś się przstraszyły. Do niedawna jak tylko ktoś podchodził do akwarium to podpływały. Jak karmiłem, to z ręki mi jadły. A teraz jak ktoś się zbliży do akwarium na odległość mniejszą niż 1.5m to akwarium zamiera. Cała obsada się chowa za kamienie. Coś z tym moża zrobić, czy czekać, aż wszystko wróci do normy. Obsada niewielka bo 23 ryby na 375 l (Sauloski, rdzawe i yellowki). Mam je już od roku, wystroju nie zmieniałem więc podejrzewam moje córki o wystraszenie ryb.

Opublikowano

sprawdź parametry, jeżeli tu wszystko w porządku to rzeczywiście pociechy mogły przyłożyć do tego rękę - wtedy zostaje ci tylko czekać

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam taki sam problem ale moja obsada to 5 yellow na 100l, dodam tylko ze nie mam małych dzieci.

Więc jakie parametry mogą być tego przyczyna.(temp. 25 - 26'C)

Pozdrawiam......

Opublikowano
Ja mam taki sam problem ale moja obsada to 5 yellow na 100l, dodam tylko ze nie mam małych dzieci.

Więc jakie parametry mogą być tego przyczyna.(temp. 25 - 26'C)

Pozdrawiam......

pH, NO2, NO3, NH3/4

Opublikowano

U mnie rybcie nadal przestraszone. Opórcz N03 parametry ok.

NO3 pomiędzy 25 a 50? Tak wychodzi z testów sery. Sprawdziłem wodę z kranu. Kiedyś azotany wychodziły mi w kranie max 10. Teraz 25. Więc ciężko mi jest zbić niżej.

Opublikowano

jeżeli to nie parametry i nic nie było w akwarium zmieniane, to rzeczywiście córki musiały coś nabroić - w takim wypadku nie pozostaje nic innego jak czekać.

Opublikowano

Witam

Ostatnio przerabiałem temat przestraszonej obsady. Parametry wody OK, dieta myślę że też OK (choć nikt mi nie tego nie potwierdził na forum ;) ), więc spróbowałem innego sposobu. Odbłyśnikiem odrobinę 'zmniejszyłem' ilość światła do akwa oraz dokupiłem 6 samiczek do obsady. One pływały, a moje stare ryby się patrzyły - teraz wszystkie pływają :)